Under de senare tid har diskussionen om det klimatneutrala arbetet och dess mål allt mer uppmärksammats. Med all rätt, då det är en angelägen fråga för oss alla om vi i framtiden skall kunna leva på vår planet.
Den omställning som måste göras enligt Enköpings kommuns ansvariga är att vi i hög grad övergår till att gå, cykla och åka kollektivt för att nå kIimatneutralitet redan 2030. Den tidpunkten är dock tydligen att betrakta som ett arbetsmål. Den statliga tidpunkten är 2045.
Bra och ambitiöst tänkt men ingenstans i diskussionen nämns begreppet ”tillgänglighet”. Det finns en grupp medborgare, större än vad de flesta tror, som fysiskt inte kan varken gå eller cykla. Använda allmänna kommunikationer kan fler göra, men problemet med kollektivtrafiken är hur du tar dig mellan två busshållplatser. För många kan 20-30 meter vara en för lång sträcka att ta sig till fots.
Det skulle vara intressant att höra vad ansvariga för det klimatneutrala arbetet tänker i de stycken som rör tillgänglighet.
Kommunala företrädare har gång på gång hävdat att de endast skall arbeta med sådant som är lagstiftat. Sverige har redan 2008 ratificerat FN:s konvention avseende personer med funktionsnedsättning. Implementeringstakten är definitivt inte imponerande. Vad gör Enköpings kommun för att i det klimatneutrala arbetet uppfylla även denna FN konvention?