Vi måste garantera lika lön för lika arbete

Vi behöver förändra den otrygga arbetssituationen, de låga lönerna och de låga pensionerna som kvinnor möter, skriver socialdemokratiska företrädare på Internationella kvinnodagen.

Vi måste agera för att garantera lika lön för lika arbete, skriver företrädare för socialdemokraterna.

Vi måste agera för att garantera lika lön för lika arbete, skriver företrädare för socialdemokraterna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Internationella kvinnodagen2024-03-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den socialdemokratiska grunden som genomsyrar vår syn på samhället och arbetslivet är jämlikhet och rättvisa. 

Tyvärr fortsätter kvinnor att stå inför utmaningar på arbetsmarknaden som underminerar deras ekonomiska trygghet och välbefinnande. Vi behöver förändra den otrygga arbetssituationen, de låga lönerna och de låga pensionerna som kvinnor möter.

Otrygga anställningar och osäkra arbetsvillkor är ett av de främsta hoten mot kvinnors ekonomiska trygghet. Inom ramen för en socialdemokratisk politik måste vi prioritera att stärka arbetsrätten och säkerställa att kvinnor har tillgång till stabil och långsiktig sysselsättning med goda villkor. Det innebär att bekämpa den ökande användningen av tillfälliga anställningar och se till att kvinnor inte diskrimineras när det gäller rekrytering och befordran.

För att adressera den ojämna lönesättningen måste vi också agera för att garantera lika lön för lika arbete. Detta kräver att vi stärker facket och kollektivavtalen för att säkerställa att kvinnor får den ersättning de förtjänar för sitt arbete. Dessutom måste vi fortsätta att arbeta för att öka medvetenheten och bekämpa fördomar och stereotyper som ligger till grund för löneskillnader baserade på kön.

När det gäller pensioner måste vi införa reformer som erkänner och kompenserar för de särskilda utmaningar som kvinnor möter under sina yrkesverksamma liv. Det kan inkludera att rätta till föräldraledighetsperioder för att undvika pensionsgap, samt att se över pensionsreglerna för att garantera att deltidsarbete och omsorgsarbete också räknas med i pensionsberäkningarna.

På ett bredare plan måste vi också investera i utbildning och yrkesvägledning för att öka kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden och bryta stereotyperna kring kön och arbete. Genom att främja jämställdhet i utbildning och yrkesval kan vi öka kvinnors deltagande i branscher och yrken där de är underrepresenterade och där löneförhållandena är mer jämlika.

Sammanfattningsvis är det avgörande att vi agerar för att skapa en arbetsmiljö där kvinnor har samma möjligheter och villkor som män. Genom en socialdemokratisk politik som prioriterar jämlikhet, rättvisa och ekonomisk trygghet kan vi skapa ett mer jämställt och välmående samhälle för alla.