Förändringar kommer inte av sig själva

Vi har inte råd att vara naiva och tro att förändring kommer av sig själv, skriver företrädare för miljöpartiet på Internationella kvinnodagen.

Vi får inte vara naiva, de rättigheter vi har idag kan tas ifrån oss, menar insändarskribenterna.

Vi får inte vara naiva, de rättigheter vi har idag kan tas ifrån oss, menar insändarskribenterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Internationella kvinnodagen2024-03-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När dagens vuxna kvinnor ser tillbaka på sina mödrars och mormödrars liv kan de konstatera stora förändringar.

Sverige har haft en kvinnlig statsminister, ärkebiskop, kvinnor i ledande befattningar i såväl näringsliv som offentlig förvaltning. Även inom tekniska områden som av tradition varit dominerade av män har kvinnor idag ledande roller. 

Men allt står inte väl till. Våld i nära relationer är fortfarande alltför vanligt. Hedersförtryck mot unga kvinnor ska inte accepteras i Sverige!

Kvinnor har lägre lön än män med samma arbeten. Det är inte rätt. Kvinnor har ofta huvudansvar för matlagning och städning i hemmet, trots att båda arbetar. 

Fler kvinnor än män oroar sig för miljön och många mår dåligt. Vi måste ta deras oro på allvar!

Rätt till abort och föräldraledighet för män och kvinnor är exempel på viktiga reformer, som ifrågasatts i förtäckta ordalag av högerpartier i Europa. Detsamma gäller sexualundervisning och rätt till preventivmedel. Att bestämma över sin egen kropp är långt ifrån en självklarhet för kvinnor i Europa.

Motståndet mot lika rättigheter för kvinnor och män ökar.  Vi har inte råd att vara naiva och tro att förändring kommer av sig själv, eller att de rättigheter vi har idag, inte kan tas ifrån oss.