Glöm inte folkmordet i Osmanska riket

Sverige måste medverka till att främja religionsfriheten i alla länder och motverka förföljelsen av bland annat kristna minoriteter, skriver företrädare för Kristdemokraterna i Enköping.

Folkmord2024-06-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För KD Enköping är det viktigt att komma ihåg folkmordet 1915, Seyfo, som skedde under det osmanska rikets sönderfall i Turkiet. Därför deltog KD under söndagen med Kristina Eriksson och Anders Ottosson i en ceremoni som genomfördes vid minnesstenen utanför syrianska kyrkan i Enköping, där bland annat KD lade ned en krans.

Folkmordet planerades av den dåvarande ledningen för turkiska imperiet. Syftet var att göra sig av med tre ursprungsbefolkningar: assyrier, greker och armenier då man fruktade att dessa kommer att alliera sig med västländerna och kräva sina egna självständiga stater. Med start under 1914 började man samla in framstående assyrier i olika städer och avrätta de. Under månaderna som gick intensifierades mördandet alltmer. I en del byar och samhällen dödades varenda assyrier.

Sveriges riksdag var den första folkvalda nationalförsamling i världen som officiellt erkände folkmordet mot assyrierna. Erkännandet kom den 11 mars 2010. Den 24 mars 2015 erkände Armeniens nationalförsamling och den 9 april 2015 erkände parlamentet i Nederländerna Seyfo.

Kristdemokraterna anser det vara viktigt att uppmärksamma förföljelsen av kristna minoriteter i världen, där det inte råder religionsfrihet som i Sverige. Tyvärr är det inte bara en historia från förra århundradet, utan pågår fortfarande i stora delar av världen. Särskilt kan nämnas diktaturer som Nordkorea och Kina, men även många andra länder med ickedemokratiskt statsskick som inte tillåter sina medborgare att följa sin religiösa övertygelse och förföljer oliktänkande med frihetsberövande och dödsstraff i vissa fall.

Sverige måste medverka till att främja religionsfriheten i alla länder och motverka förföljelsen av bl a kristna minoriteter, även om det är obekvämt och obehagligt att ta upp sådana frågor med Kina och andra regimer som har en avvisande attityd till denna fråga.