Så fungerar Enköpings kommun för anställda

Enköpings kommun ÄR en attraktiv arbetsgivare, för det finns det beslut på, anser insändarskribenten angående kommunens personalpolitik.

Enköping är som samhället i stort: En politisk ledning utan faktiskt underbyggd målbild, enligt insändarskribenten.

Enköping är som samhället i stort: En politisk ledning utan faktiskt underbyggd målbild, enligt insändarskribenten.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2024-06-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av Enköpings-Postens artikel om visselblåsningen från en anställd som lyftes på ett avdelningsmöte av chefen och kommunens personalchefs kommentar om detta.

I Enköpings kommun är HR till för cheferna. Det är uttalat och oavsett om cheferna är bra eller dåliga. HR är inblandade i alla chefstillsättningar och genomför tester under rekryteringar. Prestigen blir därför påtaglig. Men Enköpings kommun ÄR en attraktiv arbetsgivare, för det finns det beslut på!

Individuell lönesättning gäller för alla, med ersättning efter prestation. Men vill du avancera lönemässigt som icke-chef råds du att gå till annan arbetsgivare ett par år och sedan komma tillbaka. Oavsett om du är duktig eller inte.

Återkommande problem och utmaningar vill inte högre chefer eller politisk ledning höra talas om. Inte för att sådana problem inte finns i verkligheten, utan för att de inte vill befläckas av dem.

Ledningsfilosofin i kommunen är att cheferna är förebilder och norm, men de är så upptagna av utbildningar, strategiska möten, byråkratisk överbyggnad och sin egen lönecheck i slutet av månaden att de inte hinner eller vill sätta sig in i verksamheten. Som förebilder inom praktisk verksamhet blir de därför rätt meningslösa… Visst finns det undantag, men de blir inte kvar länge eller har samvete att vilja avancera.

Och viktigast av allt för kommunens chefer är att aldrig framstå som den som eventuellt gjort fel eller kritiserar en chefskollega, särskilt inte gentemot en politisk ledning som saknar all form av tydligt ledarskap.

En ”lösning” på detta har varit att rekrytera ett mellanskikt av ”strateger”, d v s personer från andra kommuner som är bra på ord men lika ointresserade av Enköpings som annan faktisk verklighet.

Så Enköping är som samhället i stort: En politisk ledning utan faktiskt underbyggd målbild, som pratar om mod men saknar ryggrad. Och bakom detta står inte mindre än fem partier i kommunfullmäktige.