Svar till insändare av Jonas Pausson 20/4
Vid kommufullmäktige den 16 april ställde jag frågan om hur stor andel av Enköpings kommuns livsmedel som är närproducerat, samt i vilken utsträckning fossilfri diesel används i tekniska nämndens verksamhet. Ordförande i tekniska nämnden hade ingen statistik tillgänglig, förväntas få svar i nästa årsredovisning.
I samband med Upplandsstiftelsens styrelsemöte den 19 april fick styrelsen en beskrivning om hur viktigt det är för den biologiska mångfalden att hagmarkerna betas. 50 procent av de rödlistade arterna berörs.
Lars Forslund Olfsberg, Kåge skriver i Land debatt att gödsel från en ko kan ge energi i form av biogas motsvarande ungefär 3000 kWh. Energibehovet till drivmedel och mineralgödseltillverkning är lägre än kons produktion, överskottet från en ko är cirka 1000 kWh fossilfri energi.
Vildsvinstammen ökar kraftigt och förvaltningen av denna resurs gör att mer vildsvinskött bör serveras i Enköpings kommuns kök, tillsammans med naturbeteskött, och närproducerat kött inte mindre som Jonas Paulsson (företrädare köttfri måndag) föreslår.
Vid framtagande av en lokal livsmedelsstrategi i Uppsala län måste man belysa att dieselberoendet och elberoendet är livsmedelsförsörjningens största problem i krislägen, därför är det av största betydelse att utveckla metoder för lokal produktion av el och diesel. Att synliggöra sambandet mellan stad och land där ökad livsmedelsproduktion är av största vikt, men även för att uppfylla klimatmålen där bioenergin kommer att ha en ökad betydelse.
Enköpings kommun skall aktivt verka för att klimatarbetet blir framgångsrikt genom att i kommande upphandlingar tillse att transporter sker med fossilfria drivmedel till exempel HVO diesel. Och att i upphandling av livsmedel uppmärksamma det närproducerades betydelse för miljön och sysselsättning i Enköpings kommun.