5 myror är fler än 4 elefanter

Det är fel att påstå att Enköping är en borgerligt röstande kommun, skriver  Matz Keijser (S).

Det är fel att påstå att Enköping är en borgerligt röstande kommun, skriver Matz Keijser (S).

Foto: Anders Jagemo

Enköping2018-09-20 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Enköping är faktiskt en borgerligt röstande kommun, oavsett vad du som läser detta tycker om det” skriver Roger Pettersson på ledarsidan i lördagens EP. Vi som läser Petterssons krönikor varje lördag vet att han ofta generaliserar kring olika saker och så även denna gång.

Ser man på valresultatet i Enköping från valnatten får den samlade borgerligheten 40,6 procent av rösterna. 59,4 procent av väljarna i Enköping valde att lägga sin röst på något helt annat parti!

Nuvarande styret med S och NE (som Petterson själv benämner som opolitiskt) har tillsammans fått 34,8 procent, vilket är 5,8 procentenheter mindre än allianspartierna. Jo, det är färre antal än borgarna, men det bekräftar knappast Petterssons tes.

EP själva publicerade förra veckan en artikel med rubriken ”S är störst i 14 av 22 valdistrikt”! Det innebär att Socialdemokraterna som enskilt parti är störst i 63,6 procent av kommunens valdistrikt. Totalt sett är S största parti i Enköpings kommun! (Ett litet tips till Roger Pettersson att använda EP som källa.)

Alliansen hade höga förhoppningar om att kunna bilda en stark majoritet i Enköping, men väljarna var av en annan uppfattning.

Vi Socialdemokrater backar och självfallet är det en stor besvikelse. Ändå ser vi att vi som enskilt parti har det största stödet i kommunen och det är vi både stolta och tacksamma över. Nu räcker inte det för att bilda en egen majoritet. Därför pågår nu samtal mellan olika partier. Vi vill självklart som största parti i Enköping vara med och ta ansvar för Enköpings framtid.

Pettersson menar i sin krönika att det skulle vara fullt naturligt att allianspartierna tillsammans med NE bildar en majoritet. Så skulle det mycket väl kunna bli. Det skulle innebära att inte mindre än fem partier ska kompromissa för att kunna fatta beslut. Vi har under innevarande mandatperiod vid ett flertal tillfällen sett hur M och C i opposition haft svårt att komma överens och det lär inte bli lättare om man ska jämka med ytterligare tre partier.

Vad det här valresultatet kommer att utmynna i kan vi i dagsläget bara spekulera kring. Vi lär få vänta ytterligare någon vecka eller två innan vi vet var det landar.

Men en sak vet vi – borgerligheten har 40,6 procent av väljarnas stöd. Övriga 59,4 procent röstade på något annat. Att då påstå att ”Enköping är en borgerligt röstande kommun” är inte bara grovt generaliserande utan också helt felaktigt – vad än Pettersson (om han nu läser detta) tycker om det!

Läs mer om