Ornbrant & Holm kommer med alternativa fakta

Jag hävdar fortfarande att detta förslag strider mot den fördjupade översiktsplanen. Jag är långtifrån ensam om den uppfattningen, skriver Mats O Karlsson i en replik.

Läs inkomna synpunkter igen, gå ut och fråga vem som helst, skriver Mats O Karlsson i ett nytt inlägg i hotellfrågan.

Läs inkomna synpunkter igen, gå ut och fråga vem som helst, skriver Mats O Karlsson i ett nytt inlägg i hotellfrågan.

Foto: Illustration: Reflex Arkitekter.

Byggande2024-12-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Vem är det som inte håller sig till sanningen? och Hotellförslaget följer viljan i översiktsplanen
 

Välkomna in i debatten efter att ni under det dryga halvår som ert förslag till ny detaljplan för Stattomten varit föremål för inhämtande av synpunkter och ni iakttagit ”största möjliga tystnad”. Ni presenterade förslaget i en slyrensad grop och med planket dekorerat med förförande men löjeväckande reklambudskap. Intrycket var att nu var allt klappat och klart. Okej då, sa ni motvilligt, vi kanske måste bjuda in medborgarna att komma med synpunkter. Sådana kom i riklig mängd, en överväldigande huvudpart negativa. Ni återkommer och visar att ni struntar i alla väsentliga invändningar. Samma mastodontbyggnad i småstadens kärna.

I min insändare fokuserade jag på två begrepp: småstadskaraktären och våningshöjden. Jag hävdar fortfarande att detta förslag strider mot den fördjupade översiktsplanen. Jag är långtifrån ensam om den uppfattningen som framgår av inkomna synpunkter. Den delas av Länsstyrelsen med stor erfarenhet av granskning av stads- och detaljplaner, den egna Upplevelsenämnden med kulturhistorisk sakkunskap, Hembygdsföreningen, Westerlundssällskapet, f.d. museichefen med omvittnad sakkunskap och många flera.

Nu pekar Ornbrant & Holm finger åt oss och säger som de värsta månglare att vi inte läst de finstilta i kontraktet! De har minsann hittat kryphål och ord i plandokumentets bilagor som skulle rättfärdiga deras avsteg. Men som framgår av deras repliker är det inte alls självklart. Det ställs villkor för att avstegen ska få utnyttjas. Och dessa villkor tycks Ornbrant & Holm vara de enda rätta uttolkarna av. ”Kommunen anser” skriver Holm myndigt. Jag trodde att ”kommunen” var några fler än dessa två makthavare.

Jag var själv med som intresserad medborgare i processen inför den fördjupade översiktsplanen. När det i den slogs fast att den syftade till att bevara småstadskaraktären är jag övertygad om att ingen i kommunfullmäktige som tog beslutet kunde föreställa sig att den planen skulle tillåta ett 8 våningar högt hus vid torget. Jag har noterat genom barnbarn att redan i förskoleklass lär de sig ”större än” och ”mindre än” och att 8 är dubbelt så stort som 4. Ornbrant & Holm påstår att 8 är lika med 4 eller 5. De kör med alternativa fakta, försåtliga glidningar och vilseledande tolkningar.

Läs inkomna synpunkter igen, gå ut och fråga vem som helst: Är ett 8 våningar högt hus förenligt med bevarad småstadskaraktär vid torget i Enköping. Svaret är givet – nej. Enda fördelen med det presenterade åbäkiga hotellet är att det ibland bespottade PAUS-huset framstår som, om inte vackert, så dock anständigt i form och förenligt med småstadskaraktären.