Så har då detaljplaneförslaget till det nya stadshotellet släppts. Till grund för planen ligger skisser som visar en byggnad i åtta våningars höjd. Arkitekterna bakom förslaget har nog försökt göra det bästa av situationen där det gäller att pressa in så mycket våningsyta som möjligt på en (för) liten tomt.
Men ska man vara ärlig så har resultatet blivit en riktig klumpeduns, om än inte oävet designad. Den kulturmiljöutredning som bifogas planförslaget bedömer att byggnaden får en mycket negativ effekt på gatubilden. Man konstaterar att Tillägget riskerar att dominera sin omgivning samtidigt som mötet mellan stadskärnans småskalighet och hotellbyggnadens storskalighet kommer att bli högst påtagligt sett från Westerlundska gården.
Beslutande politiker kan besöka en stad i södra Sverige för att studera effekten av en byggnad i (bara) sju våningar vid ett torg i övrigt omgivet av lägre hus, se bilden.
För anställda och gästerna i de ca 130 hotellrummen planeras 15-20 bilplatser i källarplanet. Kommunen anser att ca 35 bilplatser behövs men sänker kravet till 26 genom olika mobilitetstjänster som exempelvis bilpool eller cykelpool som man tror att exploatören är intresserad av. Undrar just hur många av de framtida gästerna som kommer cyklandes. I verkligheten skulle ett betydligt större antal parkeringar behövas, 60-100 st, baserat på ett mer realistiskt räknesätt och riktlinjer från vissa andra kommuner. Kommunen menar att avlösen eller parkeringsköp ska fixa den resterande efterfrågan.
Planen för det nya stadshotellet kommer förmodligen att flyta obehindrat genom beslutsapparaten. Det skulle krävas ett stort politiskt mod att säga nej med tanke på alla opinionsyttringar kring ”stattgropen” under mer än ett decennium. Ett parti, NE, är tveksamt. Ett annat, (S), sticker försiktigt upp ett finger i luften för att känna av eventuell opinionsfläkt.
Enda hindret skulle kunna vara att den påtänkte byggherren inte bedöms kunna ro projektet i land. Framtiden får utvisa.