Som en del av den dåvarande oppositionen var vi starkt kritiska till att beslutet togs utan att konsekvenserna var belysta för exempelvis fjärrvärmekunderna. Det var skälet till att ledamöter i vårt parti invände emot hur beslutet formulerades och verkade uppfattas av de flesta. Egentligen var det endast ett beslut om att planera för att frigöra marken senast 2035, samt att presentera den planen för kommunen. Men eftersom många, likt tydligen Ena Energi själva, trodde att det var ett flyttbeslut så reserverade vi i Nystart oss.
Kan rivningen av ett värmeverk och bygge av ett nytt på annan plats, till en kostnad av kanske en eller flera miljarder kronor, finansieras utan kraftigt höjda fjärrvärmepriser? Och vad händer om affärsmodellen inte går ihop, får ägaren (Enköpings skattebetalare, som via kommunen dessutom är en av de större kunderna) då stå för notan?
Det är några av de frågor vi behöver ställa oss när Ena Energi nu efter 2,5 år uppger att de svarat på fullmäktiges önskan om en ”långsiktigt hållbar plan” för hur marken kan frigöras.
När vi nu snart får se planen ska frågan i ett första skede hanteras i kommunens moderbolag Emab. Där och i den följande hanteringen i kommunfullmäktige kommer Nystart Enköping att fortsätta bevaka konsekvenserna av en eventuell flytt, och om en flytt är rimlig. Liksom den fortsatta vägen framåt i frågan om Ena Energis framtid.
För Nystart Enköping