Visst går att bygga på landet – men inte överallt

Visst kan man bygga på landsbygden! Men i vissa områden behöver man vara särskilt varsam med kulturvärdena, skriver Marja Erikson, Upplandsmuseet

Stora delar av Fjärdhundrabygden är utpekade som riksintresse för kulturmiljövården, och det är välmotiverat, skriver Marja Erikson. Bilden visar Simtuna kyrka.

Stora delar av Fjärdhundrabygden är utpekade som riksintresse för kulturmiljövården, och det är välmotiverat, skriver Marja Erikson. Bilden visar Simtuna kyrka.

Foto: Magnus Eriksson

Insändare2022-01-19 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Therese Borg 13/1

Fjärdhundrabygden har stora värden, både som attraktiv livsmiljö och som omistligt kulturlandskap. Här finns många byar med lång historia, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, kyrkor, kvarnar, herrgårdar och dessutom ett livskraftigt lantbruk som både skapar och upprätthåller det värdefulla kulturlandskapet. Stora delar av bygden är utpekade som riksintresse för kulturmiljövården, och det är välmotiverat.

Fjärdhundraborna har all anledning att vara stolta över sin hembygd! Det är ett levande landskap där människor bor och verkar, och så måste det fortsätta att vara. Samtidigt måste ny bebyggelse utformas och placeras med varsamhet och eftertanke så att man inte bygger bort just det som är attraktivt och värdefullt. 

Plan- och bygglagen reglerar var och hur man får bygga, både på landsbygden och i städerna, och dessutom måste man följa både miljöbalken och skyddet för landskapsbilden enligt den äldre naturresurslagen. Lagstiftningen gör noggranna avvägningar mellan i vilken mån allmänintressen respektive enskildas intressen ska tillgodoses, och det är många faktorer att ta hänsyn till. Enköpings kommun har genom sin byggnadsnämnd ansvaret för att sammanväga och göra bedömningar enligt Plan- och bygglagen och kommunen begär in expertutlåtanden efter behov. Det är sådana expertutlåtande som Upplandsmuseet bistår med. Det rör sig då om åtgärdens påverkan på kulturmiljövärdena i området. Det är naturligt att kommunen tillmäter museets utlåtanden stor vikt, eftersom dess antikvarier är kulturmiljöexperter med stor erfarenhet av kvalificerade kulturmiljöbedömningar. Upplandsmuseets yttrande görs alltid utifrån ett allmänintresse av ett bevarat kulturarv, men kommunen kan ibland väga andra intressen högre.

Alla platser lämpar sig av olika anledningar inte för byggnation, men det finns många platser som går utmärkt att bygga på med hänsyn till kulturvärdena. Och det har onekligen byggts en hel del i Fjärdhundrabygden på senare år. Det finns ett mindre antal platser som är direkt olämpliga men normalt går det nästan alltid att lösa, genom dialog och kompromisser, men det blir kanske inte som exploatören ursprungligen tänkt.


Marja Erikson, avd.chef Kulturmiljö, Upplandsmuseet