Viktiga beslut fattas inte bara på lokal nivå

Det finns många beslut i kyrkan med avgörande betydelse, som inte fattas i församlingen, skriver Anders Brännström och Erik Eckerdal.

Även om församlingarna är viktigast är det en styrka att kunna verka även på högre beslutsnivåer, skriver Anders Brännström och Erik Eckerdal.  Bilden visar Litslena kyrka.

Även om församlingarna är viktigast är det en styrka att kunna verka även på högre beslutsnivåer, skriver Anders Brännström och Erik Eckerdal. Bilden visar Litslena kyrka.

Foto: Christer Gustavsson/Arkiv

Insändare2020-10-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändare av Jessica Sjöström och Tomas Lagerwall 5/10

Tack EKA i Enköping för ert svar på vår artikel. Det känns bra att debatten startar tidigt så att väljarna får god tid att bilda sig en egen uppfattning om de olika alternativen inför kyrkovalet 2021. Det verkar som om EKA och Posk har liknande uppfattning i många frågor. Det som skiljer är främst synen på hur lokal man ska vara.

Som framgår av vår artikel är det församlingarna, den lägsta organisationsnivån, som är den viktigaste i kyrkan. Så långt är vi överens med EKA. Det finns dock många beslut i kyrkan med avgörande ekonomisk, praktisk och innehållslig betydelse för den lokala församlingen, som inte fattas i församlingen. Dessa beslut fattas istället på stifts- och riksnivå. Att endast ställa upp på lokal nivå, som EKA gör, är att avsäga sig möjligheten att påverka sin egen framtid. Detta eftersom det i praktiken innebär att EKA inte kan påverka de beslut som fattas i stiftsfullmäktige eller i kyrkomötet. Istället är det de grupper i Enköping som representeras på stifts- och riksnivå, det vill säga Centerpartiet och Borgerligt Alternativ, som har den möjligheten. 

Inte minst i de ekonomiskt svåra tider som väntar Svenska kyrkan i framtiden, uppfattar vi inom Posk att det är en styrka att även verka på beslutsnivåer högre än församlingen. Vi välkomnar EKA att ansluta sig till Posk, så att ni också kan bidra till en förändring och förenkling av kyrkans organisation och som befriar kyrkan från det partipolitiska systemet. 

Artikelförfattarnas formulering ”program och riktlinjer som de lokala grupperna måste följa” känns någonstans mellan krystad och överdriven. Vi inom Posk tycker att det är en styrka att vi genom en demokratisk process inom hela Posk under det senaste året gemensamt har tagit fram en tydlig vision och ett program för kyrkovalet 2021. De finns att läsa på vår hemsida https://www.posk.se/vi-vill/program/ och rekommenderas för läsare av den här artikeln.

Det hela handlar som i så många andra sammanhang inte om antingen eller utan både församlingen och de andra nivåerna i Svenska kyrkan.

Vi önskar alla i Enköping lycka till inför kyrkovalet och att rösterna skall tillfalla den nomineringsgrupp som bäst tjänar alla i Enköpings pastorat.