Vi vill ha tillbaka våra övergångsställen

Återställ de vanliga övergångsställena, skriver Mats Alvemark och Olof Gustavsson.

Återställ de vanliga övergångsställena, skriver Mats Alvemark och Olof Gustavsson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-11-08 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gatukontoret berövade oss våra övergångsställen här i Enköping för några år sedan. En upprörd proteststorm tog man ingen notis om. Argumentet var att man hänvisade till en utredning vars resultat framstod som märkliga. Är det något som bilister respekterar så är det övergångsställen.

Nu har Lunds Tekniska Högskola tagit fram en ny utredning på uppdrag av  SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Uppdraget var att ta reda på hur ett övergångsställe eller en gångpassage ska utformas på säkrast möjliga sätt.

Vinnare i studien är det traditionella övergångsstället! Studien pekar på att det traditionella övergångsstället med Herr Gårman-skylten var det som skapade mest trygghet hos fotgängarna och det var också där flest bilar stannade för att släppa fram gående.

Samtidigt konstaterades att störst osäkerhet och förvirring skapade den upphöjda gångpassagen. Forskarna rekommenderar inte att övergångsställen byts mot gångpassager i någon form.

Det vanliga, markerade övergångsstället med Herr Gårman gav i studien ”överraskande goda väjningsbeteenden”. Övergångsställen bör dock hastighetssäkras för att minska olycksrisken menar utredaren. Dessa slutsatser är knappas någon ”rocket science”.

I kommunens omtalade parkeringspolicy framhåller man att ”tillgängligheten ska öka för gångtrafik, och cykeltrafik, det ska bli tydligare och säkrare för gående och cyklister att röra sig i centrum”.

Vi var många som reagerade starkt när ni plötsligt tog bort våra övergångställen, inte minst på barnens cykelvägar till skolorna.

Nu när er egen organisation SKR kommit fram till att övergångsställen är den överlägsna lösningen för trygghet och färre olyckor, räknar vi med att ni omgående återställer och i stället utvecklar våra övergångsställen.