Vi vill ha en kyrka för ovanliga vanliga

Församlingarna i Enköpings pastorat ska vara inkluderande och motarbeta alla former av diskriminering och utanförskap, skriver Magnus Andersson och Lena Furberg

Det ska vara självklart att alla ska bemötas med respekt i kyrkan, skriver Magnus Andersson och Lena Furberg.

Det ska vara självklart att alla ska bemötas med respekt i kyrkan, skriver Magnus Andersson och Lena Furberg.

Foto: Christer Gustavsson

Insändare2021-09-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finns Svenska kyrkan till för oss alla? Det är lätt att hänvisa till det kristna kärleksbudskapet om att alla är lika mycket värda. Men svårare att visa vad det betyder i praktiken. Eka - En kyrka för Alla i Enköpings pastorat är en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp som vill ha en kyrka som präglas av mångfald och öppenhet för alla människor. Vi vill se en kyrka som är välkomnande, som erbjuder ett rikt och varierat gudstjänstliv och skapar mötesplatser som ger människor möjlighet att dela erfarenheter och tankar om tro och liv. En kyrka som aktivt deltar i samhället. Högt i tak och låga trösklar.

Människors behov av andlighet och gemenskap tar sig olika uttryck och församlingarna behöver möta dessa behov på ett lyhört och ömsint sätt. Vi tror att alla människor har något att bidra med – om man bara får frågan! Vi vill alla känna oss sedda, välkomna och delaktiga på våra egna villkor. En kyrka som tar tillvara och ger plats för olika erfarenheter och uttryck för längtan efter tro och gemenskap är en framtidens kyrka!

Vi vill därför arbeta för att församlingarna i Enköpings pastorat ska vara inkluderande och motarbeta alla former av diskriminering och utanförskap. Vi vet att inte alla kvinnor, män, transpersoner eller personer oavsett könsidentitet känner sig hemma i våra församlingar. Det vill förändra! Det ska vara självklart att alla ska bemötas med respekt för den hen är. Samma gäller för den som har en eller flera etniska tillhörigheter, vare sig hen härstammar från en minoritetsbefolkning i Sverige eller från en annan del av världen. Oavsett religion.

Många har vi någon form av funktionsvariation t ex. nedsatt syn eller hörsel, allergier, svårigheter att gå eller behöver få saker tydligt beskrivna och ha en lugn miljö. En del av oss mår dåligt inombords. Vi vill att våra församlingar skapar förutsättningar för alla att delta på sina egna villkor.

Det ska vara självklart att det inte spelar någon roll om jag lever i en samkönad relation eller med någon av det motsatta könet. Om jag är gammal eller ung. Vi menar att alla behövs och ska få möjlighet att delta och bidraga utifrån sina erfarenheter. Mångfald berikar vårt samhälle och vår kyrka!

Den 19 september är det kyrkoval. Då är Eka rösten för en kyrka för alla! Bättre än så kan det inte bli!

Eka - En Kyrka för Alla i Enköpings pastorat