Vi vill bygga samhälle – inte bara hus!

Exploateringen är för hög i stadsdelen som planeras utmed Doktor Westerlunds gata, skriver Solweig Sundblad, Matz Keijser, Linda Johansson och Jesper Englundh (S)

På denna begränsade yta ska cirka 1800 personer bo,  lika många som i hela Örsundsbro, skriver Solweig Sundblad, Matz Keijser, Linda Johansson och Jesper Englundh.

På denna begränsade yta ska cirka 1800 personer bo, lika många som i hela Örsundsbro, skriver Solweig Sundblad, Matz Keijser, Linda Johansson och Jesper Englundh.

Foto: Privat

Insändare2020-12-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enköping fortsätter att växa och det byggs på flera ställen i staden. Många har säkert uppmärksammat att det har rivits utmed Doktor Westerlunds gata, men frågan är hur många som vet vad som egentligen är på gång.

En helt ny stadsdel planeras på båda sidor av gatan. Runt restaurang Sarajevo, på tomten med Arla-huset (mejeriet) och bakom Ingo-macken utmed Långgatan upp mot Beckasinen (se bilden). På denna begränsade yta är tanken att ungefär 900 lägenheter ska byggas. Lägg därtill lokaler för handel och kontor.

Antalet lägenheter motsvarar ungefär 1800 personer, vilket är 4-5 procent av kommunens totala befolkningsmängd och någonstans mellan 8-10 procent av stadens invånare. Det är som att hela Örsundsbro skulle flytta in till området - och lite till!

En av fyra detaljplaner är antagen och bygglov finns redan för en ny ICA-butik och bostäder i direkt anslutning till den. En andra detaljplan, Mejeritomten, är ute på samråd nu och vi har i veckan fattat beslut om granskning av detaljplanen för området utmed Polgatan.

Vi Socialdemokrater har under hela processen påpekat att det är för hög exploatering. Grönytor är viktigt för vårt välmående, det har verkligen märkts under denna pandemi. Vi behöver mötesplatser som förenar människor och knyter samman stadsdelar, inte bara otillgängliga innergårdar. Vi vill bygga ett hållbart samhälle med livskvalitet för våra medborgare – inte bara hus.

Vi har också krävt att det ska tas ett helhetsgrepp med en tydlig visualisering av hela området och i dialog med medborgarna, men utan gehör från minoritetsstyret och SD.

Vi har även påpekat vikten av den arkitekturpolicy vi initierade och som vi i kommunfullmäktige fattade beslut om 2018, men som ännu inte – alltså snart tre år efter beslut - sett dagens ljus. Med den att luta oss mot hade vi på ett annat sätt kunnat styra såväl gestaltning som hur vi kan skapa hållbara, ljusa och luftiga boendemiljöer. Nu är det entreprenörer som forma vår stad!

Vi vill därför uppmana dig som kommuninvånare att lämna dina synpunkter kring den nya stadsdelen. Det är nu – i detaljplaneprocessen – du kan vara med och påverka och tala om hur du vill att vår stad ska utvecklas. När detaljplanerna är antagna är det försent!

Har du tillgång till dator hittar du information på kommunens webbplats på vaxer.enkoping.se och klicka dig vidare till Lillsidan. Du hittar också fysiskt material på kommunens Kontaktcenter, Torggatan 21, och hos Enköpings bibliotek, Ågatan 29.