Den kommunala kulturskolan är fantastisk! Den öppnar dörrar och vidgar vyer. Den lyfter människor och den utvecklar. Den är en viktig verksamhet, både för den enskilda eleven och dennes utveckling, men faktiskt också för Sveriges ställning som en stark musikexportnation. Grunden till ett konstnärligt yrkesval lägger vi inte sällan i den kommunala kulturskolan. Vi är så många som har kulturskolan att tacka för så mycket!
Därför är vi oroliga för den utveckling vi nu ser. I stället för att låta fler ta del av verksamheten, har vi nu en högerkonservativ regering som låter dess grundvalar erodera. Utan betydande statsbidrag till kommuner och därtill ett halverat statligt utvecklingsbidrag till kulturskolan finns risk att avgifter höjs, köerna blir längre och kulturskolelärarna färre.
Behovet av nationell samordning, eventuell lagstiftning och kompetensförsörjning har varit en ständigt återkommande diskussion sedan kulturskolans tillkomst. För även om kulturskolan är ett kommunalt ansvar, så är den också en nationell angelägenhet, menar vi socialdemokrater. Riksdagen har därför beslutat att staten ska bidra till en mer tillgänglig och jämlik kulturskola av hög kvalitet i såväl utbud som undervisning.
Därför införde vi ett nationellt Kulturskolecentrum, men också ett utvecklingsbidrag för att främja den kommunala kulturskolans möjligheter att erbjuda såväl fördjupning som bredd i undervisningen. I budgetpropositionen för 2021 förstärkte vi det statliga bidraget till 200 miljoner kronor.
Den högerkonservativa regeringen slår nu dubbelt mot landets kulturskolor. Regeringen halverar det statliga utvecklingsbidraget till barnens kulturskola, samtidigt som kommunernas ekonomi blir ansträngd, då regeringen inte ger kommunerna tillräckliga statsbidrag, för att klara det tuffa ekonomiska läget vi står inför.
För oss Socialdemokrater är det självklart att ta strid för kulturskolans verksamhet och kommunernas finansiering. Båda delarna är nödvändiga för att kulturskolan ska kunna utvecklas, fler kulturskolelärare ska kunna anställas och för att kunna nå de som ännu inte tagit del av kulturskolans fantastiska verksamhet. I vårt förslag till budget sker givetvis ingen nedskärning på utvecklingsbidraget till kulturskolan, de 200 miljonerna ligger fast. Vi ser också till att öka de generella statsbidragen till kommunerna för att säkra välfärdens finansiering. Det måste gå före ytterligare skattesänkningar för höginkomsttagare.