Vi serverar gärna mer ekologisk mat

Vi räknar med att köpa mer ekologisk mat vid nästa upphandling, skriver Viktoria Grönholm.

Vi räknar med att köpa mer ekologisk mat vid nästa upphandling, skriver Viktoria Grönholm.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-01-29 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på en insändare  av Solveig Pettersson 17/1

Vi serverar gärna mer ekologisk mat. Idag ligger kommunens inköp av ekologiska livsmedel på 19 procent. 

Vid nästa upphandling med start nästa år räknar vi med att kunna köpa 25 procent ekologiska livsmedel till samma kostnad som idag.  Då gör vi också vissa menyändringar, bland annat kommer andelen vegetariska livsmedel att öka. 

Vi köper bra råvaror till våra måltider. Nuvarande upphandling som startade 2017 innebar en satsning på närproducerat kött och chark och en ökad andel svenska mejeriprodukter. Inköpen av svensk köttråvara har ökat från 46 procent till 98 procent de senaste tre åren. 

Miljön och klimatet är viktiga frågor. Därför planerar vi även våra inköp efter säsong och arbetar aktivt för att minska matsvinnet.