Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem. Varje dag sker runt 100 våldtäkter. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Vart tionde barn tvingas uppleva pappas våld mot mamma.
Kvinnojouren Enköping tar varje år emot hundratals samtal från tjejer och kvinnor som utsatts för mäns och killars våld, inklusive sexuella övergrepp.
Idag, den 25 november, är det FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor. Vi anser att den största utmaningen i Enköpings kommun är att börja jobba våldspreventivt, alltså att etablera ett långsiktigt och strukturerat förebyggande arbete mot mäns våld mot kvinnor, med egen budget, på både individnivå och strukturell nivå. Samverkan med nyckelaktörer inom civilsamhället, såsom vi på Kvinnojouren Enköping, är avgörande. Likaså att det våldsförebyggande arbetet inte finansieras med medel som tas från arbetet med att stödja och skydda våldsutsatta kvinnor och barn.
Skolan är en av de viktiga arenorna när det kommer till att förebygga och förhindra att killar utövar våld mot en framtida partner eller barn. Killars sexuella trakasserier och övergrepp mot tjejer är utbrett, vilket #metoo belyste året 2017. I skolorna finns en unik möjlighet och ett ansvar att arbeta för att förebygga och stoppa killars våld och vi på Kvinnojouren Enköping ser oss som en självklar samarbetspartner i detta.
Kvinnojourer runt om Sverige, är experter på våld, makt och jämställdhet. Vi arbetar outtröttligt varje dag för att påverka, förebygga, stötta och skydda kvinnor från mäns våld. Kvinnojouren Enköping har under lång tid arbetat lokalt för att stoppa mäns och killars våld. Vi har till exempel under detta år genomfört ett våldspreventivt projekt på en kommunal skola i Enköping, med elever i årskurs 6 och 8. Men våra insatser behöver självklart kompletteras med Enköpings kommuns egna. Vi uppmanar Enköpings kommuns politiker att prioritera det förebyggande arbetet mycket mer än vad som görs idag. Det kan inte vara enskilda skolors-, aktörers- eller organisationers ansvar att jobba våldsförebyggande.
Det går att stoppa våldet! Låt den 25 november bli startskottet för ett långsiktigt och kraftfullt arbete för att göra Enköpings kommun till en kommun fri från våld.