Kommunen ville storslaget utbilda sin personal och fick statliga bidrag för detta. Alla inom hemtjänsten utan utbildning som undersköterska skulle nu få den om de ville, det genom att studera på heltid samt fortsätta med att jobba på halvtid under utbildningen.
Vad ledde detta till? Jo, efter utbildningen så återgick de nyutbildade till arbete på heltid - fast med samma lön som när de var vårdbiträden. Det efter att under flera år uppmanats att utbilda sig för att kunna få högre lön.
Nyutbildad personal som ändå jobbat i hemtjänsten under flera år tjänar alltså inte mer än 21 000-22 000 kronor i månaden före skatt. Detta på en heltidslön där det ingår att arbeta både kvällar och varannan helg.
Är det ens lagligt? Hur kan man rättfärdiga det som arbetsgivare och anse det är rimligt? Lönerna inom V&O måste bli högre och även mer jämställda.
Det är orimligt att någon tjänar 21 000 kr och en annan 31 000 när arbetsuppgifterna är exakt detsamma. Och ingen som har utbildning borde ens ha en lön som är under 28 000 idag med den höga arbetsbelastning som faktiskt är.
Det visade sig också att nya regler skulle införas inom Vård & omsorg. För att upprätta en genomförandeplan vilket länge ingått i arbetet och för att få ha kontaktmanskap krävs numer utbildning.
Alla de som avstod utbildning, men som dock arbetathemtjänsten i 15-25 år, som upprättat mängder av dessa och varit kontaktperson i åratal ska nu inte få fortsätta med det.
Detta gör nu att en del vårdbiträden och en del med lön som vårdbiträde trots utbildning vill säga ifrån sig delegeringar som t.ex att ge insulin med flera. Detta leder till problem. Antagligen löses det genom att ställas om ett yrkeskrav i fortsättningen.
Så hur kan man säga att man satsar på sin personal när man i själva verket kör över den totalt? För redan utbildad personal försvann en stor del av styrkan på utbildning. Då det var tufft innan blev det inte bättre då.
Dels efter långa år med Pandemi då det ständigt var stort underskott på personal. För vissa resulterade det i utbrändhet med långvarig sjukskrivning som följd.
Vi som jobbar inom hemtjänsten älskar vårt jobb! Vi vill hjälpa människor på det bästa sätt vi kan vilket vi också är utbildade till att göra.
Nu är tiden inne för att börja värdera vårdpersonal högt. Om inget görs nu så kommer det snart inte finnas någon som vill jobba som undersköterska längre. Eller så kommer alla att jobba i bemanningsbranschen. Vad händer då?
Många säger att det inte är läge att höja lönerna nu men det är just vad det är. Det som driver på inflationen är storföretagens giriga vinstjakt inte arbetarnas löner så det finns inget att vänta på.
Lågavlönade har alltid fått ta ansvar i lågkonjunkturer, men aldrig blivit kompenserade i högkonjunkturer. Det är nu våra löner måste höjas.