Fredrik Lannergård undrar i en insändare i EP 3/6 hur det går ihop att skolan ska spara ytterligare 16 miljoner kronor 2020, samtidigt som utbildningsresultaten ska förbättras.
Först vill jag förtydliga en sak. Kommunen beslutade om en budget för 2020 i juni förra året. Utöver den tillkom i slutet av 2019 några justeringar i kommunens fördelningsmodell som reducerar den ekonomiska tilldelningen till Utbildnings- & arbetsmarknadsnämnden. Det är mot den beslutade budgeten och tilldelning som nämnden nu har en avvikelse på 16 miljoner kronor (1,4 procent av totala budgeten). Det pågår nu ett omställningsarbete inom framför allt gymnasiet och arbetsmarknadsdelen för att anpassa verksamheten utifrån budgetramen och där jag vet att personalen gör allt de kan för att nå målet.
Att utbildningsområdet fått en relativ sett mindre tilldelning än andra verksamheter i kommunen under ett antal år är nog något som de flesta är införstådda med numera. Att rätta till detta är dock något som tar tid och påverkas i mycket av de möjligheter som rådande konjunktur för med sig.
Fredrik undrar också hur utbildningsresultaten ska kunna förbättras i det rådande ekonomiska läget, en situation som ju inte är unik för utbildningsverksamheten i Enköping. Tvärtom är det något som de flesta verksamheter dagligen brottas med. Och det pågår ett kontinuerligt arbete inom utbildningsförvaltningen för att identifiera förbättringsområden, tänka nytt, ta till sig ny forskning och pröva nya lärmodeller och verktyg. Några exempel på sådant är att det nu införs en efterlängtad digital lärplattform inom förskolan och att vi inför central rättning av nationella prov inom grundskolan. Två andra viktiga förändringar som påverkar elevernas vardag är tillämpningen av strukturerat arbetssätt för varje barns utveckling och att många enheter har gått över till teamlärarskap med ansvar för en årskurs och inte en klass.
Oavsett hur vi som individer ställer oss till förändring så är det en jobbig process men en nödvändig del av vårt dagliga arbete, och som i slutändan leder till att våra elever kommer att nå längre. Skolverket och Institutet för kvalitetsutveckling (SIQ) delar varje år ut priset ”Bättre skola” till skolor som lyckat bra med sin verksamhetsutveckling. Bland deras vinnare finns goda exempel som jag tycker att vi ska inspireras av.