Värna vuxenutbildningen och sfi

När arbetslösheten skjuter i höjden och många tvingas omvärdera sin framtid får vuxenutbildningen en särskilt viktig betydelse.

Avveckla entreprenadssystemen inom vuxenutbildningen och erbjud lärarna attraktiva arbetsvillkor, skriver skribenten.

Avveckla entreprenadssystemen inom vuxenutbildningen och erbjud lärarna attraktiva arbetsvillkor, skriver skribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-07-18 06:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ger en chans till omställning som både individen, företagen och samhället så väl behöver. Nu måste vuxenutbildningen få de bästa förutsättningarna. Inte minst gäller det svenska för invandrare (sfi) som är en helt nödvändig språngbräda in i det svenska samhället. 

Lärarna inom vuxenutbildningen har haft det extra besvärligt under coronapandemin. Vår nationella granskning visar att hälften av dem inte klarade att genomföra all undervisning enligt plan. Inom sfi var det hela 77 procent. Sju av tio lärare inom vuxenutbildningen uppgav att arbetsbelastningen ökat. Så här berättar en sfi-lärare: 
”Nästan ingen elev har dator, många har gamla mobiltelefoner och dålig internetuppkoppling. Länkar fungerar inte alltid. Det är problem att förstå tekniken och extra svårt att förklara på distans och med språkförbistring.”  

Vi har tidigare visat att det finns skillnader mellan de lärare som arbetar på utbildningar som upphandlats och de som arbetar inom vuxenutbildning i kommunens egen regi. De som arbetar hos en annan utbildningsanordnare är mer missnöjda med sin lön och övriga arbetsvillkor än de kommunalt anställda. 

Vårt krav är alltså att inte splittra upp utbildningssystemet ännu mer utan att avveckla entreprenadssystemen. Dessutom måste de som har ansvaret för vuxenutbildningen genomföra en kraftsamling för att erbjuda lärarna attraktiva arbetsvillkor. Vuxenutbildningen kan bidra till den kickstart för ekonomin men då måste förutsättningarna finnas.