Våra hållbarhetsmål ska stötta naturen

Med hållbarhetsmålen kan Enköpings kommun ta nya steg för att motverka klimatförändringarna, skriver Kenta Hällbom.

Kommunen vill öka den biologisk mångfalden, skriver Kenta Hällbom.

Kommunen vill öka den biologisk mångfalden, skriver Kenta Hällbom.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2020-11-18 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enköpings kommun har nyligen antagit ett antal hållbarhetsmål. Miljöpartiet tycker detta är alldeles utmärkt och vill därför berätta mer. Planen ger oss möjlighet att ta små men fler och nya steg för att motverka klimatförändringarna och öka den biologiska mångfalden.

Återskapa hållbara livsmiljöer i sjöar och vattendrag. Åtgärdens syfte är att återskapa hållbara livsmiljöer för arter som lever i och i anslutning till kommunens sjöar och vattendrag som är påverkade av sjösänkning, dämmen med mera. Ett av målen är att skapa fria vandringsvägar för lekvandrande fisk i Enköpingsån. 

Bevara och återskapa våtmarker. Vattendrag, våtmarker och sjöar har under de senaste 150 åren i stor utsträckning påverkats av dikning, kanalisering, utdikning och sjösänkning för att förbättra förutsättningarna för jord- och skogsbruk. Detta har resulterat i att många naturmiljöer i och i anslutning till dessa vattenmiljöer har försvunnit vilket bland annat har lett till förlust av biologisk mångfald.

Kommunens vattenrådgivare ska bland att stötta markägare vid våtmarksanläggning, skyddszoner, med mera för att få ett friskare vatten utan giftrester.

Verka för ett varierat skogsbruk med god miljöhänsyn. Syftet är att bevara och stärka biologisk mångfald i kommunens skogar. Målet är att öka miljöhänsynen vid skogsbruksåtgärder och öka skogssektorns mål för en god miljöhänsyn.

Samhällsbyggnadsförvaltningen ska också ta fram en mångbruksplan, som utvecklar vårt friluftslivs- och naturvårdsskötseln. 

Öka andelen skyddad skog. Syftet med åtgärden är att skydda och bevara särskilt värdefulla miljöer för arter knutna till skogslandskapet genom bland annat naturreservat och naturvårdsavtal. 

Inspirera invånarna att gynna biologisk mångfald. Vi vill öka invånarnas kunskaper om biologisk mångfald vid vattenparkerna, Enköpingsåns och andra vattendrag, kring elljusspåren och idrottsplatserna samt kring friluftsbaden. Kunskapshöjande aktiviteter såsom informationsskyltar och naturguidningar med fokus på biologisk mångfald.

Integrera biologisk mångfald och hållbar utveckling i skola och förskola. Syftet med åtgärden är att bidra till att öka elevernas kunskap om miljö och biologisk mångfald samt ta in alla hållbarhetsfrågor i skolors och förskolors verksamhet. Enabygdens Naturskole Verksamhet (ENV), som är en del av grundskolan, används för utbildning av elever och fortbildning av lärare.