Sverige är ett fantastiskt land med otroliga möjligheter att producera mer hållbar mat. Vad menas med hållbar? FN har 17 globala mål för år 2030. Där finner vi exempelvis hållbar produktion, biologisk mångfald, rent vatten, ingen hunger en värld fri från svält och ett mål om att bekämpa klimatförändringarna. Hur kan vi implementera detta i den maten vi äter?
Vi, LRF Ungdomen, representerar över 16 000 unga lantbrukare som redan har börjat, står inför eller funderar på att bli företagare inom matproduktionen. Vi har svaret på frågan kring hållbar mat. Sverige är ett avlångt land med olika förutsättningar och möjligheter. Vi har god tillgång till vatten, vi lever och producerar i samklang med naturen.
Vi håller landskapet öppet och bidrar starkt till den biologiska mångfalden med våra djur. En betad hage kan ha lika hög biologisk mångfald som regnskogen. I vårt land har vi stora arealer med gräsmark som inte lämpar sig för annan gröda. Gräset processas av djur som ger oss exempelvis ost, fil och kött. Av restprodukten gödsel återförs det mesta som näring till markerna men det produceras också biogas som vi kan tanka våra fordon med. Många lantbrukare har solceller på taken, allt för att vi vill minska vårt avtryck och kunna producera förnybar el.
Hur ser produktionen ut idag?
Faktum är att vi i Sverige idag har en självförsörjningsgrad på knappa 50 procent, så potentialen att höja vår produktion är hög. Vi kan med våra förutsättningar också bidra till att minska hunger i resten av världen genom att producera mer livsmedel här hos oss, nu och i framtiden.
Lantbrukaren lever i samklang med naturen och marken. Det innebär att vi alltid tänker långsiktigt och gör allt vi kan för att förutsättningarna ska leva vidare till nästa generation. Här behöver vi i Sverige hjälpas åt. Tänk därför hållbart när du handlar inför julen. Välj svenska livsmedel och bidra till att åkermarken fortsätter att binda kol, betesmarkerna fortsätter att betas av djur och att vår produktion kan fortsätta att föda vår befolkning.
I och med detta så hjälper du också till att minska klimatavtrycket. Idag är 70 procent av klimatavtrycket orsakat av mat, från importerade livsmedel. Minska detta genom att välja svenska råvaror. God Hållbar Julmat önskar Sveriges unga lantbrukare.