Vad menar Ulrika K Jansson med ordet "professionell"?

Kommundirektör Ulrika K Jansson svarar att hon agerat professionellt när hon kritiseras för att anlita folk hon känner. Men vad innebär det, undrar Anne-Kristin Føsker.

Ulrika K Jansson, kommundirektör Enköpings kommun.

Ulrika K Jansson, kommundirektör Enköpings kommun.

Foto: Anette Östlund

Insändare2021-11-23 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I EP den 18 november tillbakavisar Kommundirektör Ulrika K Jansson påståenden om att hon anställer och anlitar folk hon känner. ”Verkligen inte, jag är hårt skolad i att vara professionell”, säger hon.

I detta ärende handlar det om konsulten som har fått i uppdrag att hjälpa till med den dåliga relationen mellan upplevelseförvaltningen och vissa idrottsföreningar. 

Ordet ”professionell” återkommer även senare i artikeln. Vad Ulrika K Jansson menar med att vara ”professionell” framgår dock inte. 
Kanske får vi svar på det i en insändare?

Så här menar jag med ”att vara professionell” i detta konkreta ärende. När det gäller förtroendekris/relationsproblem som i det här fallet, är det viktigt att titta på maktförhållandet mellan parterna. Här borde idrottsföreningarna tillfrågas om de har förslag och önskemål på en konsult som ska leda samtalen mellan parterna, men kommunen tar fortsatt kostnaden. 

Om föreningarna har fått frågan och svarat nej, borde Jansson hålla sig långt borta från upphandlingen av en konsult. Att direkt påverka den som har fått i uppdrag att utse en konsult är oprofessionellt. Att det dessutom återigen blir en från Örebro är rent provocerande och genomskinligt då det tydligt visar på att Jansson haft ett finger med i även denna tillsättning.

Detta borde varit en sak mellan idrottsföreningarna och upplevelseförvaltningen. 

Det har varit stor omsättning på personal på kommunledningsförvaltningen, nya har anställts på de vakanta tjänsterna och nya tjänster har skapats.
”Det har inte funnits några chefsstöd sen jag började. Det är helt omöjligt att manövrera runt en sån funktion som jag har utan stöd” säger Jansson.

Att vara Kommundirektör är en krävande roll med stort ansvar, men också avlönad därefter med 114 500 per månad. Om Jansson istället visar förtroende och tillit för andra att sköta sina uppgifter, exempelvis i detta ärende upplevelseförvaltningen i samråd med idrottsföreningarna och den som fått i uppdrag att sköta upphandlingen av en konsult, får hon dessa personer att växa och utvecklas och med största sannolikhet också ett bättre resultat.

Dessutom kan hon lägga sin tid på det en kommundirektör är satt att sköta och skulle då kanske frigöra tid att manövrera funktionen i större utsträckning utan att utöka med nya tjänster på det sätt som nu sker.

Det är vad jag ser som ett professionellt ledarskap.             
Anne-Kristin Føsker

Svar

Bakgrunden till det arbete som nu görs mellan kommunen och föreningslivet är en skrivelse till kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd i opposition och kommundirektören från delar av Enköpings föreningsliv. En önskan uttrycktes om att vidareutveckla dialogformer och samarbetet med kommunen. Att vara professionell kan betyda många saker och kan också vara olika för olika människor, men en viktig utgångpunkt för mig är att kunna skilja på roll och uppdrag från personliga åsikter. Att agera på de synpunkter som inkommit och systematiskt lyssna in våra föreningar ser jag som viktigt. Detta för att skapa ett bra samspel och så goda förutsättningar för medborgaren som möjligt till en meningsfull fritid och därmed till ett attraktivt Enköping.  

Upplägget, som inkluderar att ta in extern konsult för att föra processen framåt i nuläget, är förankrat med kommunstyrelsens ordförande samt upplevelseförvaltningens ordförande, liksom förvaltningschef på upplevelseförvaltningen. Syftet är att skapa en grund för dialog mellan kommunen och föreningsliv om den gemensamma utvecklingen. Självklart har Upplevelseförvaltningen en nyckelroll i det framtida arbetet och självklart är Upplevelseförvaltningen med i arbetet som nu sker. Under hösten har föreningarna tagit initiativ till att bilda ett föreningsråd med stöd av RF-SISU Uppland, något vi som kommun ser som positivt. Två möten har också genomförts mellan kommunen och föreningarna, där SISUs representanter också deltog. Upplevelsen från dessa möten var att upplägget framåt ansågs som positivt och jag ser fram emot det fortsatta gemensamma utvecklingsarbetet mellan kommunen och delar av vårt föreningsliv.

Ulrika K Jansson, kommundirektör Enköpings kommun