Vad innebär fullt fokus på demokrati i Enköping?

Vad innebär det konkret att Enköpings 6-partistyre ska ha fokus på demokratin? undrar Mats Alvemark.

Det nya politiska styret när partierna presenterade sig i höstas.

Det nya politiska styret när partierna presenterade sig i höstas.

Foto: Anders Jagemo

Insändare2023-04-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det nya 6-partistyret styret tillträdde i november förra året förklarades ”att  2023 kommer man att fokusera mer på de långsiktiga mål  som fullmäktige antog 2020, och som man inte lyckats så bra med att uppnå. Exempelvis ska det nu vara fullt fokus på demokrati och delaktighet”, detta stod ordagrant att läsa i Enköpings Posten 221123.

Detta låter spännande, min enkla fråga är vad innebär detta konkret, vad tänker ni göra, vilka planer finns? Hittills har det varit helt tyst i frågan, och vi är nu redan inne i andra kvartalet.

Medborgarnas delaktighet är en avgörande fråga för demokratins framtid, vi måste på olika sätt tillsammans ta ansvar för vårt samhälle. Vi behöver finna nya vägar för inflytande. 

De politiska partierna tappar konstant medlemmar, 1979 hade partierna 1,6 miljoner medlemmar. 2022 hade antalet sjunkit till 271 000.

Allt färre medlemmar i partierna representerar det övriga folket, vilket urholkar den demokratiska legitimiteten.  En bekymmersam samhällstendens är att allt färre vill engagera sig i det allmänna som är utanför hemmet, detta problem har även idrottsföreningar, hembygdsföreningar med mera.

De etablerade partierna kräver ofta total lojalitet och partipiskan viner mot dom som vågar ha en annan uppfattning. Vilka medborgare ställer upp på sådant? Resultatet kan bli att det enda motivet som återstår för engagemang är den ekonomiska ersättningen.

Jag har jag länge förespråkat nya initiativ för medborgardialog där vi som är intresserade av en fråga kan aktivera oss utan att tvingas tillhöra ett parti.

Tillsammans med flera andra deltar jag på olika sätt i aktivt arbete på några skolor,  skolfrågorna är som jag ser det avgörande för vår framtid. 

Min tanke är att vi medborgare som är intresserade av en fråga ska kunna få träffa den valda nämnden några gånger/år, diskutera olika frågor, lyssna på intressanta föredrag och föra en aktiv dialog. 

En viktig fråga för fullmäktige är att arbeta för en bredare demokrati, där fler medborgare blir delaktiga i vår gemensamma framtid!