President Putins framtidsplaner är svåra att förutse. Hur kommer fortsättningen av Ukraina kriget att fortlöpa?
Kan Rysslands planer vara en utvidgning av området i sydöstra Ukraina mot Krim-halvön och längst kusten mot Moldavien och därigenom skapa en buffertzon mot Väst och Nato?
Moldavien med 4 miljoner invånare, är ett av Europas fattigaste. Tidigare var Moldavien en sovjet-republik, men redan 1991 förklarade sig Moldavien självständigt. I östra Moldavien ligger Transnistrien med en majoritet av ryssar och ukrainare – dessa kände sig diskriminerade i samband med självständigheten. Ett blodigt inbördeskrig följde varvid Ryssland gick in i Moldavien våren 1992 med ryska militära förband, varefter vapenvila råder sedan juli 1992.Transnistrien blev då en utbrytarrepublik. Transnistrien får ekonomiskt och militärt bistånd från Ryssland.
Moldavien har efter självständigheten önskat närma sig EU, men inte lyckats främst beroende på det instabila politiska läget och dålig ekonomi. 1994 gick Moldavien med i Natos Partnerskap för fred (PFF), för övrigt samma år som Sverige anslöts sig. Partnerskapet med Nato innebär inga förpliktelser från Nato att få militär hjälp.
Före det ryska överfallet på Krim i februari 2014, genomfördes en omfattande mobilisering av militära styrkor inom västra och norra Ryssland, som i efterhand kan uppfattas som vilseledande, eftersom det verkliga angreppet kom i helt annan riktning, nämligen söderut mot Krim-halvön.
Rysk militär framryckning kan ånyo ske i oväntad riktning under februari-mars, nämligen i söder mot Mariupol och mot Odessa i syfte att stoppa Ukrainas förbindelse med Svarta havet. Slutmålet med de ryska militära operationerna kan vara att vara att ta Moldavien. Det skulle innebära framflyttning till ett område som Ryssland betraktar som sin intressesfär. Tyvärr kan även Sverige och andra länder utan Natomedlemskap i en nära framtid, ligga i farozonen.
Sverige bör så snart som möjligt ansluta sig som fullvärdig medlem i Nato.