Sveriges djurhållande bönder har problem. Är det inte knappt med fodertillgången, så får man problem med djurrättsaktivister och veganer. De förstnämnda har synpunkter på djurhållning, de sistnämnda förespråkar inget kött till förmån för mer frukt och grönsaker.
Att åkermarkerna bara är tillgängliga för sådd under vår och höst avskräcker tydligen inte jordbrukare för att göra entré i yrket. Att gödsel kommer, så att säga naturligt från kor hästar och grisar är dock inte gratis. Det krävs betesmark om sommaren och ensilage om vintern. Betesmark eller odlingsmark är frågan, eller kan en satsning på skog vara ett alternativ?
Odlingsytor för vegetarisk föda till en hel befolkning i detta land är inte görbart. Importerad dito är kostsamt, särskilt om andra länder följer samma dietföreskrifter som ovan nämnda grupp förespråkar.
Trendkockar ser nu en ny vår inom matlagningskonsten: Insekter! De ska vara en god ersättning för att stilla proteinbehovet hos många vid middagsbordet. Om vi ändå i fantasin tar tag i frågan så undrar jag: Insekter pollinerar inte bara grödor, de äter också av desamma. Insekter finns också i skogen, kan man tycka. Det är alldeles riktigt.
Dock dyker ett nytt EU direktiv upp: ”Skogsägare får inte fälla ett enda träd innan man vet att inte störa insekts- eller fågellivet. Rödlistade arter måste bevaras”! Hur många rödlistade sådana finns då på våra åkrar och ängar? Det bör man alltså hålla reda på innan man tröskar sin skörd. Det kan bli knapert med all form av mat på borden.
Nu undras apropå ätandet: Hur hårt straffar lagen om man stoppar i sig rödlistade skalbaggar och andra liknande arter?