Kommunen har ansvar för hur mark och vattenområden bör användas, var bebyggelse och infrastruktur ska ligga och hur den bör vara utformad. Kommunen har också skyldighet att samråda med olika intressenter i samband med den fysiska planeringen.
Medborgare är en typ av intressenter. Med en god medborgardialog ges invånarna möjlighet att komma till tals och utöva inflytande på ett mer konkret sätt än annars. Allmänheten har ofta bättre kunskap om lokala förhållanden än vad planerare och beslutsfattare har. Medborgarnas deltagande tidigt i planprocessen är viktig för att skapa tillit och inkludering i samhällets uppbyggnad.
Den formella processen för medborgardialog, till exempel, i ett detaljplaneärende räcker inte, för då kommer dialogen in för sent. Förutsättningarna att få till en bra dialog och ett bra resultat är betydligt bättre, om dialogen påbörjas redan innan planprocessen startar, även om det är att gå utöver vad lagen kräver. Då finns ännu förutsättningar för att ta vara på synpunkter och idéer, som kommer fram i dialogen. När väl planarbetet påbörjats finns ofta låsningar och när det formella samrådet ska genomföras är det i praktiken bara sakägarna, som har något inflytande. Detta bör ledamöter i beslutande organ ta till sig.
Det handlar om att genom dialogen få fram ett så bra planeringsunderlag som möjligt, i vilket sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenser analyseras. Planens konsekvenser ska inte komma som en obehaglig överraskning i ett senare läge.
Parker, grönområden och natur är exempel på stadens ekosystem. De hjälper oss att hantera flera av stadens bekymmer, till exempel, att ta hand om dagvatten, sänka temperaturer, rena luft och vatten, minska buller samt skapa möjligheter för återhämtning, vila och rekreation. Här finns i Enköping flera goda exempel på så kallade ekosystemtjänster i våra mark- och vattenparker och när-strövområden. Samtidigt är staden också en viktig livsmiljö för djur och växter, som inte längre får plats i jordbruks- eller skogsbrukslandskapet.
Enligt regeringens politik för en hållbar stadsutveckling, ”Strategi för Levande städer”, skall en majoritet av landets kommuner senast 2025 ha tagit tillvara och integrerat stadsgrönska och ekosystemtjänster i sina stadsmiljöer och tätorts-områden vid planering, byggande och förvaltning. För att uppnå detta mål, kan en väl fungerande lokal medborgardialog bidra med väsentlig kunskap.