Ny utredning om Bredsand
Läser i EP att kommunen skall göra en utredning om Bredsandsområdets betydelse för fritid och rekreation. Det är bra att en sådan utredning kommer till stånd. Emellertid, frågan om att upplåta en del av Bredsands badplats med tomträtt till First Camp är tydligen inte avförd. Dags att erinra om Bredsandsupproret.
Bredsands friluftsbad har sedan 1930-talet haft en central och viktig roll för stadens friluftsliv och den rollen kommer att växa i framtiden. Det finns skäl att ifrågasätta lämpligheten av att kommunen i sin tidigare förvaltning av området, låtit den moderna campingen ianspråkta en så stor del av det allmänna friluftsbadets område. Camping och friluftsliv hör ihop men moderna campinganläggningar och friluftsbad är två åtskilda aktiviteter med olika krav på service, aktiviteter och säkerhet, och som i Bredsand konkurrerar om ett begränsat strandområde.
Det finns all anledning för kommunen att i den nya utredningen mer seriöst analysera och klargöra hur man vill att Bredsands camping, friluftsbad och rekreationsområde skall fungera och förvaltas i framtiden. För de boende i Enköping och tillkommande invånare i staden är det närbelägna och lätt tillgängliga friluftsbadet i Bredsand ett viktigt utflyktsmål.
När jag följt det här ärendet och andra ärenden, som nu senast om hur tillgången till Kryddgårdens lokaler hanterats, märks att förslag läggs fram utan att för- och nackdelar är ordentligt genomlysta. Det skadar förtroendet för den ansvariga förvaltningen. Vad gäller den nu föreslagna utredningen om Bredsand bör den omfatta hela strandområdet mellan Fagerudd och Sommarro. Det är angeläget att utredningen belyser vilka intressen och anspråk som riktas mot utredningsområdet, liksom att klargöra var det finns delade meningar om nyttjandet, och som behöver analyseras i ett fördjupat och miljöanpassat utredningsarbete.
Vidare, bör utredningen närmare analysera möjligheten att på sikt lägga ned campinganläggningen, samt undersöka förutsättningarna för att strandområdet mellan campingen och Sommarro, den Lundinska tomten, kommer i kommunens ägo. Om detta kunde förverkligas skulle hela strandområdet från Fagerudd till Sommarro bli tillgängligt för allmänhetens friluftsliv och bad.