Uppvärmningen hotar humlorna

Utan humlor skulle tillgången på frukt, bär och grönsaker minska för människor och andra arter, skriver Pontus Björkman.

Utan humlor skulle tillgången på frukt, bär och grönsaker minska för människor och andra arter, skriver Pontus Björkman.

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Insändare2020-02-24 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste hejda den globala uppvärmningen av så många skäl. Nu visar en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Science att antalet humlor har minskat drastiskt de senaste 50 åren på grund av ett accelererande klimatkaos. Temperaturdata och en halv miljon observationsrapporter om 66 humlearter från de senaste 115 åren visar hur förändringar i temperatur påverkat antalet humlor. Med värmeböljor minskar antalet humlor, oberoende av förändringar av markanvändandet.

I Europa och Nordamerika har humlorna minskat med 30 procent sedan 1970. Om minskningen fortsätter i samma takt, menar forskarna, att flera arter kan vara utrotade inom några decennier.

Både i det vilda och inom jordbruket är humlor viktiga som pollinerare. Utan dem skulle tillgången på frukt, bär och grönsaker minska för människor och andra arter. 

Det är ett vackert nöje att underlätta livet för våra flygande små vänner. Man kan plantera akleja, gullviva, lavendel, oregano, vildkaprifol, björnbär och kärleksört så blir humlor och bin glada, eller hundra andra sköna växter. Även kommunens trädgårdsmästare kan göra skillnad genom att så ängsblommor istället för att klippa gräsmattor.

Men för att hejda uppvärmningen är vi beroende av politiken. Vi kan alla kräva av våra politiker att de antar en koldioxidbudget i linje med Parisavtalet och redovisar hur de ska minska utsläppen i linje med den. Vi kan göra gemensam sak med ungdomarna i FridaysForFuture för en snabb omställning som klarar 1,5-gradersmålet. 

Ett stabilt klimat är en förutsättning för humlors och människors välmående på denna vackra planet.