I många länder runt om i världen uppmärksammas den internationella handikappdagen den tredje december. Men tyvärr inte i Sverige. Vi vill uppmärksamma dagen och vill se ökad medvetenhet i Sverige.
En miljard av jordens befolkning lever med en funktionsnedsättning enligt Världshälsoorganisationen WHO. En del lever ett bra liv tack vare god rehabilitering, sjukvård och ett tillgängligt och accepterande samhälle. För många andra innebär livet med funktionsnedsättning fattigdom, diskriminering och utsatthet.
Enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät har var femte person i Sverige en funktionsnedsättning. Med stigande ålder ökar antalet personer.
Det finns många olika former av funktionsnedsättning. Här kommer några exempel enligtMyndigheten för Delaktighet (MFD) och Statistiska Centralbyrån:
Fler än 700 000 uppskattas behöva hörapparat, men knappt 500 000 har en apparat.
150 000 personer använder rullstol och 250 000 personer rullator.
7 procent av alla vuxna har stora problem med psykisk ohälsa.
Något fler har svåra besvär av astma eller allergi.
Drygt 13 procent har svårt att läsa och förstå.
Bristande tillgänglighet är en form av diskriminering enligt Diskrimineringslagen som gäller från den 1 januari 2015. Sverige har ratificerat konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som Sverige därmed har åtagit sig att följa.
Men personer med funktionsnedsättning diskrimineras varje dag i Sverige;
Man blir bjuden till ett möte där det inte finns högtalare eller hörselslinga. Då kan man inte höra och delta i mötet.
För att komma in i en butik eller restaurang måste man gå i trappor. Det utestänger stora grupper av befolkningen. Om det inte finns hiss kan man installera en ramp.
Viktig information finns ofta bara i tryckt form. Det diskriminerar personer som inte kan se. Texten kan läsas upp för den synskade med hjälp av digital teknik. Många synskadade använder också punktskrift.
Vi vill att Enköpings kommun utbildar politiker och tjänstemän i vad den svenska lagstiftningen innebär och om konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Kommunen bör också på hemsidan och i andra sammanhang informera om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och vart man kan vända sig om man stöter på problem.