Pandemins restriktioner har nu tagits bort och mycket i våra liv kan återgå till det normala. Men pandemin har på många sätt inneburit stora påfrestningar för individen, och det samhälle som vi går tillbaka till ser inte likadant ut som när pandemin bröt ut. Långtidsarbetslöshet, gängkriminalitet, ökat våld i nära relationer och psykisk ohälsa är företeelser som har eskalerat till nya nivåer under pandemin. En konsekvens av detta är en ökad känsla av otrygghet hos många, något som BRÅ konstaterade i sin senaste nationella trygghetsundersökning. Även om vi har en mycket bättre situation i Enköping än många andra kommuner får vi inte förringa trygghetsfrågorna. Trygghet genom livet är en av moderaternas hjärtefrågor. Du som medborgare ska kunna uppleva inte bara trygghet på gator och torg, utan även trygghet och livskvalitet i livets alla skeden oavsett om det gäller förskolan, omsorgen om våra äldre eller allt på vägen dem emellan.
Det pågår ett bra trygghetsarbete inom våra förvaltningar. Nyckeln till ökad trygghet går i mycket att finna i ett fördjupat samarbete mellan förvaltningarna och andra myndigheter som exempelvis Regionen, Polisen och Arbetsförmedlingen.
När det gäller arbetet med psykisk ohälsa är ett bra samarbete med Regionen nödvändigt. Där intensifieras nu arbetet inom ramen för det gemensamma projektet ”Effektiv och nära vård”, ett projekt som ska bidra till att vården bättre ska motsvara invånarnas behov.
Långtidsarbetslösheten har ökat kraftigt under pandemin och ligger kvar på en historiskt hög nivå. Arbetsförmedlingen lämnade på grund av regeringens ”januariavtal” och en intern omorganisation hastigt kommunerna i sticket. För att minska arbetslösheten etablerar vi nu nya samarbeten för att få tillgång till statens samlade arbetsmarknadsresurser. Kommunens ökade kostnader för ekonomiskt bistånd är också en indikation på ohälsa. Där har vi nu initierat ett väsentligt fördjupat samarbete mellan förvaltningarna för att hjälpa de som har ekonomiskt bistånd vidare in i utbildning och arbete.
Utvecklingsgruppen ”Tryggare Enköping” som samordnar och utvecklar lång- och kortsiktiga insatser kring trygghet, har redan ett bra samarbete med Polisen. Men vår bedömning är att potentialen är betydande. Med en ökad informationsdelning kan vi förbättra det förebyggande arbetet och öka tryggheten för Enköpingsborna.
Enköping är en trygg och bra kommun att leva i, och ska fortsatt så vara. Men det är inte något vi får gratis. Det är nödvändigt att ständigt utveckla trygghetsarbetet för att möte samhällets förändringar. Ett utvecklingsarbete som är högt prioriterat hos oss moderater.