Möjligheten att kunna bo kvar i sitt hem har aldrig varit viktigare.
Vi är många hyresgäster som påverkats mycket negativt av utvecklingen i och med coronapandemin. Vi är inte bara överrepresenterade i många av de branscher som drabbats hårdast under krisen, utan det är även många som jobbar under osäkra anställningsavtal. Att i det läget tala om hyreshöjningar är inget annat än tondövt.
Det viktigaste för att förhindra smittspridningen är att hålla distans och att stanna hemma i så stor utsträckning som möjligt. Att kunna bo kvar är så klart alltid viktigt, men det har nu på ett tydligt sätt även blivit en ren hälsofråga. Det handlar i dagens läge om att förhindra smittspridning och att skydda riskgrupper från sjukdomen.
Krisen har inte slagit lika hårt mot de som äger hyresfastigheter, tvärtom. Halvårsrapporterna från 2020 visar att det går fortsatt bra för bostadsbolagen och att de varit förhållandevis förskonade från pandemins effekter. Det finns till och med ett ökat intresse för svenska hyresfastigheter från utländska investerare. Lönsamheten hos bostadsföretagen har utvecklats mycket positivt över de senaste åren.
Samtidigt som våra hyresvärdar fortsätter göra stora vinster visar en undersökning, som Enkätfabriken gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen, att fler än 40 procent av hyresgästerna fått en minskad inkomst eller en försvagad ekonomi på grund av pandemin.
Kronofogden rapporterar att 41 procent fler har ansökt om skuldsanering i landet jämfört med förra året, den högsta siffran någonsin. Samtidigt har fler barnfamiljer blivit vräkta från sina hem. Coronakrisen skär hål i hushållens plånböcker.
Vi befinner oss i en extraordinär situation. Pandemin är fortfarande inte över och både samhällsekonomi och mångas privatekonomi har redan sjunkit till krisnivåer. Det är inte hyresvärdarna som har drabbats av den pågående krisen, utan hyresgästerna.
Det är tondövt att förvänta sig hyreshöjningar i dagens extrema läge med historiskt stor arbetslöshet, ökande hushållsskulder och fler barnfamiljer som tvingas från sina hem. De allra flesta bostadsbolag är måna om sina hyresgäster och säger sig vilja bidra till en god samhällsutveckling. Det är i kristider som bolagens sociala ansvarstagande ställs på prov på riktigt. Nu är det upp till bevis!
Tondövt höja hyrorna under pandemin
Höj inte hyrorna i dagens extrema läge med historiskt stor arbetslöshet, ökande hushållsskulder och fler barnfamiljer som tvingas från sina hem, skriver Christina Nordgren
Bostadsbolagen går fortsatt bra, men många hyresgäster har fått försvagad ekonomi under pandemin, skriver Christina Nordgren
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.