Tjänstepension enligt Matteusevangeliet

Tjänstepensionsreglerna ökar ojämlikheten, skriver Lasse Hällström.

Ojämlikheten i Sverige ökar, och reglerna för tjänstepensionen bidrar till det, skriver Lasse Hällström.

Ojämlikheten i Sverige ökar, och reglerna för tjänstepensionen bidrar till det, skriver Lasse Hällström.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-02-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klyftan mellan rika och fattiga ökar i världen och i Sverige, en utveckling som också konstaterats på World Economic Forum i Davos inte minst av Bill Gates, för några år sedan.

I Agenda (27/9-20) menar Per Bolander, ordförande i Jämlikhetskommissionen, att ojämlikheten ökar i Sverige och visar i ett diagram att låginkomsttagarnas ekonomiska utveckling är marginell, att medelinkomsttagarnas utveckling har ökat något, medan höginkomsttagarna dragit ifrån rejält.
Forskningen visar att detta leder tillfallande tillit i samhället och risken för sociala konflikter ökar. Barnens utbildningsnivå påverkas när klyftorna ökar, redan från förskoleåldern.Valutafonden, IMF, varnar också och säger att utjämningen bör ha hög prioritet.

Hjälporganisationen Oxfam (Arbetet 18/1 2017) listar följande problem som mest allvarliga:
1. Växande inkomstgap mellan rika och fattiga. 2. Ökande polarisering inom samhällen. 3. Klimathotet.

Enligt jämställdhetsminister Åsa Lindhagen skiljer det 3,2 miljoner kronor i livsinkomst mellan män och kvinnor. (DN 25/1 -21). I DN den 27/1 -21, skrivs att andelen svenskar med låg ekonomisk standard fortsätter att öka och nådde 2019 den högsta nivån hittills.Över 15 procent av befolkningen befinner sig i riskzonen enligt siffror från SCB.

Vad har då tjänstepensionen med detta att göra, och med Matteus?

Pensionsmyndigheten har en mycket bra hemsida. Där får man reda på hur mycket arbetsgivaren sätter av till tjänstepensionen varje månad. (Logga in, skriv tjänstepension i sökrutan, gå till räkna ut.)

4,5 procent av inkomsten avsätts varje månad till tjänstepensionen upp till en månadsinkomst på 42 685 kr.
Tjänar du 20 000 kr avsätts 900 kr till din tjänstepension. -"- 30 000 kr -"- 1 350 kr -"-
Men sedan händer det grejor. På lönedelar som överstiger 41 750 kr/månad avsätts 30 procent av lönen.
Tjänar du 50 000 kr avsätts 4 354 kr till tjänstepensionen -"- 60 000 kr -"- 7 534 kr -",-"- 70 000 kr -"- 10 354 kr -"-

Är detta rimligt?
Varför inte fortsätta att överföra 4,5 procent av inkomsten också för de högsta inkomsterna. Det skulle ge 2 700 kr för den som tjänar 60 000 kr i månaden. Det finns ju privata pensionsförsäkringar för den som inte är nöjd och skulle dessutom gynna försäkringsbranschen.

De lägst betalda inom vård, skola och omsorg samt andra lågt avlönade måste få en dräglig chans att klara sin försörjning efter pensioneringen. Har man slitit ett helt arbetsliv ska man inte behöva begära bidrag för att få livet att gå runt.

För övrigt bidrar inte heller slopad värnskatt, förmögenhetsskatt och gåvoskatt till ökad jämlikhet.
Ja du, Matteus 13:12, de här ojämlikheterna trodde du inte skulle finnas kvar på 2000-talet.

Hoppas nu inte att ovanstående upprör alltför mycket (men lite) och framför allt, starta inte något socialt upplopp men tala gärna om för dina politiska företrädare vad du tycker.
 

Fotnot: Matteusevangeliet 13,12:  "Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har."