Socialdemokraterna vill under kommande mandatperiod stärka medarbetarnas inflytande över verksamhetens utförande och dialogen med medborgarna. Med allt högre krav på de kommunala verksamheterna från både staten och medborgarna krävs det av oss kommunpolitiker att vi behandlar medarbetarna med stor tillit. Det är medarbetarnas kompetens och förmåga som avgör om verksamheten lyckas med att motsvara våra krav. Därför vill vi Socialdemokrater stärka förutsättningarna för yrkesutövandet.
Vi vill att fler ägnar sig åt själva yrkesutövandet, t.ex. att lärare träffar eleverna mer och använder mindre tid åt administration.
Detta skulle kunna inledas med att antalet mål för verksamheten, som beslutas av kommunfullmäktige, minskas drastiskt. De flesta mål finns redan i lagar och förordningar som regering och riksdag beslutat. Många tjänstepersoner skulle befrias från arbete som inte på något sätt kommer kommuninvånarna till godo.
Olika statliga organ skapar dock genom sina inspektioner mycket arbete som inte kan undvikas. Därutöver skall inte verksamheterna belastas med t.ex. statistikinhämtande som respektive nämnd beslutar om. Detta bromsas givetvis också av vår ambition att minska antalet kommunala mål. Våra anställda måste få använda sina kunskaper och färdigheter för det de är anställda för, och inte fjättras vid uppföljningar som sällan eller aldrig medför någon förbättring för medborgarna.
Nämnder och styrelser i kommunen måste låta yrkesutövarna leda det utvecklingsarbete som är så viktigt för att medborgarna skall få det man förväntar sig. Man talar ibland om lärande organisationer och enligt vårt sätt att se är det just förvaltningarna – under förvaltningschefen – som själva ska åläggas att rigga vad som behövs för att detta skall bli verklighet. Allt i avsikt att bättre svara mot de krav som medborgarna ställer på verksamheterna.
Det finns också behov av samverkan mellan kommunens nämnder och förvaltningar. När den egna verksamheten kräver samverkan med annan nämnd/förvaltning för att uppnå resultat i yrkesutövningen ska sådana initiativ tas. Detta skapar förutsättningar för olika professioner att mötas och lösa problem i en komplex verksamhet som kommunen. Det kan t ex handla om det förebyggande arbetet för barn och unga som kräver mer än en nämnds/förvaltnings arbete. Det kan också handla om att skapa samarbeten utanför den kommunala verksamheten, t.ex. arbetsförmedlingen. Här framträder ett politiskt ansvar att vara möjliggörare.