Replik på insändare införd 30/12 2020.
Naturskyddsföreningen vill att strandskyddet skall fortsätta vara hårt. Bara för att allmänheten ska få möjlighet att promenera, bada och leka vid våra orörda stränder. Fin tanke men det är fortfarande inte era stränder utan markägarens och de finns där för att markägaren håller markerna öppna med betesdjur.
Merparten av alla strandskyddade marker är inte attraktiva för allmänheten att vistas vid. Varför är då Naturskyddsföreningen så rädda för att man ska uppluckra strandskyddet? Det är ju inte så att bara för att det ges generösare regler för bygglov på landsbygden, så kommer allmänhetens tillgång på ständer påverkas nämnvärt. Däremot kan bebyggelse på attraktiv mark i glesbygd göra att glesbygden inte utarmas på befolkning. För även om vi blir fler i landet så är det stora områden som ingen vill bo på.
Vi lantbrukare har inte samma rättigheter som man har i staden och nu vill ni komma och hävda att min mark är er. Strandskydd, biotopskydd, rovdjur och skadedjur hanteras olika om det gäller stad eller land.
Strandskydd gäller inte i staden bara på landsbygden. Städerna och då Uppsala och Enköping som fina exempel bygger gärna på åkermark, vi bönder får ofta nej när vi vill stycka av mark. Om vi får varg på landsbygden så skall den värnas och vara kvar, men kommer den in staden så skjuts den direkt. Städerna och samhällena får bredda avlopp orenat ut i vattendragen, men gud nåde om jag sprider gödsel på fel tidpunkt på åkermarken, eller har ett gammalt avlopp som läcker lakvatten. Var är Naturskyddsföreningen då?
Man pratar om att minska regelbördan för oss lantbrukare som har mer än 600 lagar och regler att förhålla oss till, är det konstigt att vi landsbygdsföretagare blir irriterade när vi får mer och mer pålagor samtidigt som vår äganderätt urholkas och alla tror att allt mitt är deras. Var glada för att det finns folk som fortfarande håller marken öppen med betande djur så ni kan njuta av vår vackra natur genom allemansrätten. Allt vi vill är att producera säkra livsmedel. Att vi samtidigt kan ge er en rik flora och fauna på köpet kan ni tacka oss genom att handla svenskt och lokalt. Marken ser ut som den gör för att vi aktivt har brukat den. Inte för att ni har gjort biotoper, naturreservat eller annat.