Zonta säger nej till våld emot kvinnor och nej till barnäktenskap. Alla ska kunna leva ett liv utan risk för våld, hot eller trakasserier.
En av tre kvinnor i världen utsätts under sin livstid för fysiskt eller sexuellt våld. Våld emot kvinnor är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och drabbar kvinnor oavsett religiös- eller etnisk tillhörighet, social status eller geografisk plats. Miljontals kvinnor lever i länder där våld emot kvinnor inte är ett brott och alltför många fall leder till att kvinnor och flickor mister livet. Våld emot kvinnor finns i många former – i hemmet, i nära parrelationer, sexuella trakasserier, kvinnlig könsstympning, barnäktenskap, trafficking, sexuellt våld i krig och mord.
Barnäktenskap ingås över hela världen, även i väst. Det sker i Etiopien och Indien såväl som USA och Storbritannien. Först sedan 1 januari 2019 erkänns inte längre barnäktenskap i Sverige. Att gifta sig som underårig är mer vanligt i USA än vad många tror. I hela 23 av USAs delstater finns ingen minimiålder alls för att ingå äktenskap. Mellan 2000-2010 skedde 248 000 äktenskap i USA där ena parten var under 18 år, det innebär 68 barnäktenskap varje dag.
Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Ändå är mäns våld emot kvinnor ett av våra största samhällsproblem. Tusentals kvinnor och barn i Sverige söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Enköpings kvinnojour stöttade 54 stödsökande kvinnor under 2018 och under år 2019 stöttades 60 kvinnor och 1 man. En majoritet av anmälningarna i hela landet gäller misshandel emot kvinnor av hennes nära partner. Mellan år 2009 och 2018 har 449 fall av våld i parrelationer anmälts i Enköpings kommun. I snitt handlar det om 44,9 fall per år eller ett fall var sjätte dag, detta enligt statistik sammanställt av Nyhetsbyrån Siren och publicerat i EP 2019-12-27
Internationella kvinnodagen, den 8 mars, är en dag som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Redan för över 100 år sedan, år 1910 instiftades denna dag. En dag som låg lite i träda till dess att den fick ny kraft på 70-talet, 1972 arrangerade kvinnorörelsen Grupp 8 stora aktiviteter och år -77 antog FN en resolution som rekommenderar att dagen uppmärksammas. Och än i dag menar vi i Zonta att vi behöver uppmärksamma den internationella kvinnodagen och manifestera kvinnors rättigheter.
Styrelsen för Enköpings Zontaklubb