Stoppa bygget på Hettemarkstomten

Ett femvåningshus passar inte vid Hettemarkshuset, skriver Göran-Valdemar Lacksell,

Ett femvåningshus passar inte vid Hettemarkshuset, skriver Göran-Valdemar Lacksell,

Foto: Lotta Lille/Arkiv

Insändare2019-10-28 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att arbeta som grafiker, designer och konstnär jobbar man hela tiden med ljusrum eller mellanrum. En bokstav till exempel är inte bara själva linjen, en bokstav består lika mycket av ljusrum som det heter eller tomrummet i bokstaven. Det är så man "spärrar" orden till en jämn harmoni. Lika så tänker formgivare och konstnärer.

Ja, det gäller även stadsplanering och arkitektur. 

En stad med bebyggelse är inte bara hus, det är mellanrummen som skapar det harmoniska. I stadsplanering kan det handla om grönytor, gator, mötesplatser, parkeringar vyer med m.m. Det förvånade mig mycket när jag läste om bygglovet, ett femvåningshus cirka 15 meter från det fina 60-talshuset, det så kallade "Hettemarkshuset". Här verkar det som man inte tänkt. Kanske "Ju flera kockar ju sämre soppa",eller?   

Rummet mellan detta hus och höghuset bredvid gör 60-tals huset självständigt fint. Huset berättar om en storhetstid i Enköping där konfektionsindustrin gjorde rätt för orden "Hettemarks det märks" i deras slogan. 

Stoppa det tänkta huset, ett hus som kommer bli "malplacerat" och en smutsfläck samt att det kommer förstöra detta fina luftrum. Gör detta mellanrum till en grönyta till exempel. Detta skulle "Hettemarkshuset" bli förtjänt av, ett hus som borde vara q-märkt.

Det osar mer "money, money" om byggherren nu än förnuft.   Förnuftet borde ha funnits vid bygglovet. 

Det gör ont i själen vare gång jag åker förbi och ser grävmaskinerna som börjat gräva.