"Ja, vi har lärt oss en hel del av domen. Det är bra, att man kan utvecklas på det sättet", säger Ulrika Ornbrant (C) ordförande i Plex-ut.
Tjänstemän och politiker har lärt sig hur ett markansvisningsavtal ska utformas och hur en oberoende värdering tas fram före försäljning av kommunens mark och fastigheter. Bra!
Min överklagan till förvaltningsrätten gav resultat. Jag är glad och tacksam för att tjänstemän och politiker nu tänker om, men ledsen och fundersam över hur det kunde gå så snett.
Ingen tjänsteman eller politiker drog i handbromsen när Förvaltningsdomstolen bad kommunen yttra sig över min överklagan, ingen ställde sig frågan om något var ”fel”.
Ulrika Ornbrant och tidigare kommunalråd Ingvar Smedlund (M) valde att med näbbar och klor påstå att de inte hade gjort något fel. Kommundirektören tvekade inte då Smedlund skrev yttrandena till domstolen vilket ledde till en dom att Smedlund överskridit sina befogenheter. Ingen reaktion på prissättningen på Statt-tomten.
Vad sa ansvarig tjänsteman och jurist vid Samhällsbyggnadsförvaltningen när beslutet i Plex-utskottet överklagades? Var det ingen som ställde sig frågan – ”kan vi ha missat något”?
Nystarts (NE) var det enda partiet som hissade röd flagg för avtalet och reserverade sig mot beslutet i Plex och när deras representanter i fullmäktige berättade om sin oro över prissättningen förlöjligades de av Smedlund. Den debatten spär på politikerföraktet.
Den långdragna processen hade kunnat förkortats med minst ett år om fler hade reagerat.
Det är en företagare, Vi Invest, som förts bakom ljuset. Som säkert litat på avtalet och prissättningen i avtalet. De har bildat ett AB, lagt ner tid och pengar utifrån det avtal de skrivit med kommunen. Hur har detta påverkat deras, och andra företagares, förtroende för Enköpings kommun?
Detaljplanen ska nu göras klar, godkännas av kommunfullmäktige och vinna laga kraft. Därefter ska det göras en oberoende värdering av fastigheten som ligger till grund för tomtpriset, bygglov ska godkännas och därefter ska marken säljas.
Snart är det val och ny sammansättning i kommunfullmäktige ska väljas. Vilka partier och politiker det blir avgörs av oss kommuninvånare. De politiker vi väljer ska sedan avgöra fortsättningen för Statt-tomten genom att godkänna detaljplanen.
Finns det någon på kommunen som tjänat på eller gynnats av om det ”felaktiga” markanvisningsavtalet gått igenom utan granskning?
En förbjuden fråga må så vara men det är lätt att bli konspiratorisk av denna hantering.