I början av året röstade riksdagen nej till förslaget att stoppa den förtida avvecklingen av Ringhals reaktorer 1 och 2. En reaktor stängde vid årsskiftet och den andra stänger om ett år. Detta är ett dråpslag mot klimatet och Sveriges konkurrenskraft.
En långsiktig elförsörjning är grunden för en stabil välfärd och en stark konkurrenskraft. Svensk elproduktion spelar en unik roll i klimatomställningen. Vår elmix är renast i hela EU. Kärnkraften och vattenkraften står i dag för 80 procent av vår elproduktion och lägger grunden för vårt behov av fossilfri el.
Det är bra, men behovet av mer el är mycket stort. Experter pekar på att elanvändningen måste öka med 60 procent till 2045 om vi ska nå våra klimatmål. Ökningen beror främst på att transporter och industrier, som i dag står för två tredjedelar av Sveriges totala utsläpp, måste gå från användning av fossila bränslen till att använda både förnybart och elektricitet.
Det är mot bakgrund av detta som stängningen – och riksdagens nej till fortsatt drift – av Ringhals 1 och 2 är dålig klimatpolitik och direkt skadlig för klimatet.
För det första riskerar Sveriges utsläpp att öka i och med att reaktorerna tas ur drift. Regeringens expertmyndighet Konjunkturinstitutet gör bedömningen att utsläppen kan öka med så mycket som 15 procent jämfört med 2018.
För det andra minskar våra möjligheter att exportera ren el till länder med smutsigare elmix och på så sätt bidra till att minska utsläppen utanför Sveriges gränser. Det konstaterade några av Sveriges mest framstående klimatexperter i SNS Konjunkturråd i en rapport i början av året.
För det tredje försämras våra möjligheter att producera den mängd fossilfri el som krävs för att klara klimatomställningen. Behovet av mer el är stort. Då behövs kärnkraftens stabila och långsiktiga elproduktion i den svenska energimixen.
Samtidigt som Sverige ska värna kärnkraften måste vi också satsa på att utveckla all fossilfri elproduktion. Forskning, Innovation och teknisk utveckling inom exempelvis vindkraft, vattenkraft och kärnkraft ska främjas.
Moderaterna ser även ett stort behov av att göra större förändringar i energipolitiken. Vi har därför föreslagit ändringar i de energipolitiska målen, en utredning av en ny elmarknadsmodell och lösningar för att lösa ut effekt- och kapacitetsbrister i elsystemet.
Det är obegripligt att regeringen och dess samarbetspartier inte förstått behovet av en ny energipolitik för att möta klimatutmaningen. Att inte inse att all fossilfri elproduktion – inklusive kärnkraften – behövs i det svenska elsystemet är naivt och direkt skadligt för klimatet. Det är helt fel väg för svensk energi- och klimatpolitik.
Stängning av Ringhals dålig klimatpolitik
Avvecklingen av Ringhals 1 och 2 drabbar både klimatet och Sveriges konkurrenskraft, skriver Lars Hjälmered, Lotta Olsson, och Marta Obminska.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.