Spara och bygg ut el med klok politik

Industrin efterfrågar en fördubbling av elproduktionen från ca 150 till 300 TWh inom 10 år. Går det att klara en så snabb utbyggnad?

Insändare2024-01-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Besparingsåtgärder och effektivisering kan göra skillnad. Då priset skenade under 2022 minskade förbrukningen med 8 %. Med klok politisk styrning finns mer att spara. Vår historiska baskraft, vattenkraften kan utvecklas med modern teknik. Utan att förändra grundförutsättningarna kan turbiner med högre effekt installeras i befintliga anläggningar. Vid hög vind- och/eller solelproduktion sparas i vattenmagasinen. Energi som finns tillhands när behovet ökar. Vattenkraften är den enda helt reglerbara, förnybara kraftslaget. Den småskaliga vattenkraften som finns utspridd mest över södra halvan av landet kan enligt branschorganisationen SVAF byggas ut från ca 1,5 TWh/år till ca 7 TWh/år. Samtidigt skapas resurser för att tillgodose de ekologiska krav som ställs på vattenkraften. 

Vindkraft är det enda storskaliga alternativet för ny elproduktion inom 10 år. Ansökningar om ca 300 TWh/år är aktuella. Tekniken är väl beprövad och lönsam nog för att attrahera kapital. Den mest tidskrävande delen för en etablering är tillståndsprövningen. Det behöver inrättas ett ersättningssystem där berörda boende och kommuner får kompensation.

Solenergi byggs ut snabbt. Både större parker och takanläggningar. Enligt branchorganisationen ”Solparker Sverige” kan 30 TWh/år finnas tillgängligt 2030. Kraftvärme för produktion av både fjärrvärme och el är en energieffektiv teknik med hög flexibilitet som kan växa betydligt. 

Kärnkraft har rykte om sig att ge stabil elförsörjning och våra 6 reaktor kommer med största sannolikhet att generera el i många årtionden. Dock kommer ny kärnkraft inte snabbt nog kunna möta behovet av ökad elproduktion vilket stöds av bolag som SSAB, LKAB, Northvolt Holmen m.fl.  Sammanfattningsvis behövs rättvisa förutsättningar för alla produktionsalternativ. Industrin betonar vikten av rättvisa, tydliga och långsiktiga spelregler. Att gynna vissa kraftslag är detsamma som att missgynna andra. Det är vi, elkonsumenter och skattebetalare som får betala om konkurrensen störs. Därför är de statliga garantier och de subventioner som nuvarande regering utlovar för etablering av ny kärnkraft kontraproduktiv och missgynnar ett elsystem som tillhandahåller el till rätt pris vid varje tillfälle. 

Hela utredningen finns på www.vuef.se