Soptunnetömning med förhinder

Hur ska nya soptömningsrutinerna fungera när det blir snö och slask i vinter, undrar insändarskribenten.

Hur ska nya soptömningsrutinerna fungera när det blir snö och slask i vinter, undrar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2019-10-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På försommaren, när de nya soptunnerutinerna var färska, glömde jag att dra fram mina tunnor ur sitt ställ. De tömdes ändå, men placerades sedan inte i stället igen utan stod kvar ute på gatan i vägen för trafiken. Jag blev smått förgrymmad och hörde av mig till Vafab per mejl. Jag fick svar och t.om. ett telefonsamtal så småningom. Det ska Vafab ha tack för.

Tyvärr kvarstår emellertid problemen. De nya tömningsrutinerna är vare sig kund- eller miljövänliga, även om jag förstår att det är betydligt enklare för chauffören att slippa gå ur bilen. Motion kan man ju få på gymmet.

* Normalt klarar jag av att ställa tunnorna ute på gatan, men där ska de väl inte stå hela dagen i vägen för trafiken!

* Alternativet är på parkeringsplatsen, men då kommer de alldeles för nära vår bil, som jag helst inte vill ha skadad av griparmarna.

* Och hur gör jag om vi är bortresa en vecka? Ska tunnorna stå på gatan hela tiden? Detta har redan hänt, vilket är trafikfarligt samtidigt som det avslöjar för oärliga element att husägaren inte är hemma.

* Jag bävar för vintern som snart är här med snö och slask. Var ska jag ställa tunnorna då, när det ligger snövallar i vägen överallt? Det kommer bara inte att fungera. Gatan är smal nog ändå utan soptunnor som blockerar framfarten.

* En sista sak gäller miljön. eftersom sopbilen nu måste köra alla gator två gånger. Den kan ju bara tömma på höger sida. Förr tömdes båda sidor av gatan parallellt, vilket borde vara betydligt miljövänligare.