Socialdemokraterna lever kvar i dåtiden

Socialdemokraterna verkar leva kvar i en hierarkisk stenålder där allt bara löser sig om ett starkt kommunalråd pekar med hela handen och får saker gjorda, skriver Tomas Rådkvist (MP) i ett svar på insändaren den 25 juli från fem företrädare från S.

Från EP den 25 juli.

Från EP den 25 juli.

Foto: Enköpings-Posten

Insändare2022-08-04 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några framträdande S-politiker hade nyligen en insändare betitlad ”Tillit till professionen” där de försökte framställa Socialdemokraternas förslag om att inte sätta mål eller ha någon uppföljning av de kommunala verksamheterna som något positivt. De menar i korthet att man genom att inte ha mål skall visa tillit till professionens förmåga att uppnå politikens krav utan att behöva följa upp något.

Detta förslag är inte nytt, de senaste budgetförslagen från S har haft samma innehåll och syftet är i grunden vällovligt – att få fler händer i vården och i skolan.

Tyvärr visar dock deras senaste insändare och tidigare budgetförslag tydligt att S inte förstår hur styrning av komplexa verksamheter som kommuner faktiskt fungerar. Socialdemokraterna verkar leva kvar i en hierarkisk stenålder där allt bara löser sig om ett starkt kommunalråd pekar med hela handen och får saker gjorda. De verkar ha missat den utveckling som kommunerna har genomgått de senaste decennierna och som ställer stora krav på såväl strategisk utvecklingsförmåga som samverkan och omvärldsanalys som präglar kommunerna av idag och gör att de kan leverera modern välfärd.

Denna utveckling gör att det inte är möjligt att styra med enskilda hugskott/uppdrag som S och NE gjorde förra mandatperioden och i sina senare budgetförslag och som vi lider av än idag i kommunen. Politiken måste styra med översiktliga mål och andra styrdokument som sedan behöver följas upp på lämpligt sätt.

I Enköping har vi en bit kvar på den resan, vårt uppföljningsarbete kan förbättras ytterligare men att ta bort mål och uppföljning vore förödande, alla organisationer som lyckas bra med att leverera verksamhet med kvalitet har både fungerande målstyrning och systematisk uppföljning, det kräver såväl myndigheter, kommunens medarbetare och alla kommunens ”kunder” eftersom det på sikt garanterar kvalitet och effektivitet. Däremot kan vi bli bättre på att digitalisera mycket av det arbetet. Och tillit , det visar vi politiker genom att lita på att våra mål uppfylls i samverkan mellan förvaltningarna, utan att vi skall vara där och peta i detaljerna. 

Jag brukar, till Socialdemokraternas förtret, likna deras förslag till styrprinciper vid en gammal bil från 50-talet utan GPS, farthållare eller färddator eftersom S-förslagen medför att de inte vet vart de är på väg, inte vet var de har varit och gör att de rör sig ineffektivt med mycket buller och avgaser. Och så är det, vill väljarna ha en effektiv och fungerande kommun skall de inte lägga sin röst på S, utan på partier som förstår hur man styr med helhetssyn och systematik, som det nuvarande blågröna styret faktiskt är på väg att åstadkomma.