”Huvudregeln för allmän platsmark (gata, park och natur) inom planlagda områden är att kommunen ska vara huvudman om det inte finns särskilda skäl för enskilt huvudmannaskap”, står det i Enköping kommuns riktlinjer från 2013.
Riktlinjer som ska ligga till grund för bedömningar i detaljplaneprocessen ska självklart utgå från Likabehandlingsprincipen. Men är det så?
Inom planlagda bostadsområden där kommunen har huvudmannaskap finansieras kostnaderna, drift och underhåll, för väghållning via kommunalskatten vi alla skattebetalare i kommunen betalar oavsett var och hur vi bor. Det är kostnader för plogning, sandning, borttagande av sand, ny- och om asfaltering, gatubelysning och dylikt.
I områden som påtvingas att bilda en gemensamhetsanläggning som därefter sköts av en samfällighetsförening får de boende huvudmannaskap och får genom en avgift till sin förening betala motsvarande kostnader för väghållningen samtidigt som de redan betalar för detta genom kommunalskatten. Till det kommer kostnader för försäkring, styrelsearbete och årsmöte med mera.
Jag anser att de boende dubbeldebiteras vilket strider mot Kommunallagens kapitel 2 §3 om Likabehandlingsprincipen.
Uppenbarligen är det slumpen som avgör huvudmannaskapet. Kanske beror det på hur stor och stark exploatören är, eller om någon enskild person som ska bo i området har de rätta kontakterna och kan påverka, eller otur, eller att det ”glöms bort” att skrivas in i detaljplaneprocessen?
Vad vet jag - men orättvist är det!
Här ett par exempel. Bredsandsängen och Södra/Norra Mariedal byggdes ungefär samtidigt nästintill sida vid sida. Boende i Bredsandsängen har ålagts huvudmannaskapet för väghållningen och får stå för kostnaderna i området. Ett ansvar de önskar bli befriade ifrån vilket är fullt förståeligt, men fick avslag av kommunen.
Boende i Södra/Norra Mariedal drog vinstlotten då kommunen har huvudmannaskapet och vi skattebetalare står för kostnaderna för väghållningen.
Bredsandsskogen är så gott som färdigbyggt med en stor blandning av bebyggelse. Det är fristående villor på friköpta tomter, hyresbostäder, bostadsrätter, parhus, radhus, omsorgsboende… Enligt den inringade kartan ska dessutom några friliggande fastigheter utanför själva huvudområdet ingå. Vem som ska stå för väghållningen däremellan vet jag inte. Boende i detta stora område ska nu tvingas ta över huvudmannaskapet för hela området. Jag hoppas kommunen tänker om.
Några hundra meter därifrån exploateras nu Storskogen och där ska kommunen fortsatt ha huvudmannaskapet och vi skattebetalare får stå för kostnaderna.
Vad säger du Ulrika Ornbrant, ordförande i Plex-utskottet, om denna orättvisa och vad vill du göra åt det?