Skolrankningen belönar höga kostnader

Lärarförbundets kriterium ”resurser till undervisningen” värderar lokalkostnader lika högt som lärarkostnader, skriver Mats Flodin och Solweig Eklund.

Vår ambition är att mer pengar ska läggas på lärare och mindre på lokaler, skriver Mats Flodin och Solweig Eklund.

Vår ambition är att mer pengar ska läggas på lärare och mindre på lokaler, skriver Mats Flodin och Solweig Eklund.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2021-12-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lärarförbundet kom nyligen med sin årliga rankning av kommunernas förskole- och skolverksamheter. Projektet har ofta genom åren mött kritik, och även i år kan man utläsa missvisande och kontraproduktiva inslag. När t ex en kommun som Vadstena behåller en hög rankning trots kraftigt försämrade skolresultat känns det oseriöst. Här sjönk delrankningen för antal godkända elever från 29 (2020) till 163 (2021) och meritvärdet från 61(2020) och till 177 (2021). Enköping och Vadstena har nästan samma placering 2021 i dessa centrala kategorier. Den likheten avspeglar sin inte i den totala rankningen eftersom den ena kommunen totalt får nästan högst placering och den andra nästan sämst.

Vi vill visa på skolresultaten eftersom media går på den totala placeringen och då kommer dessa likheter bort i rapporteringen. Skolans viktigaste uppgift ligger i undervisningens kvalitet. Där har både Enköping och Vadstena en mittenplacering.

En kommun med fem tusen invånare har helt andra förutsättningar än Enköping med nästan femtio tusen. Det är inte oväntat att åtta av de 10 högst placerade kommunerna har under tio tusen invånare. I Lärarförbundets rapport ger en hög kostnad en bättre rankningsposition. Att rankningslistan är missvisande blir uppenbart när man granskar Vadstena (med ca 7000 invånare) som ligger på andra plats i rankningen både 2020 och 2021. Trots dramatiskt försämrade elevresultat. 

Vår ambition är att mer pengar ska läggas på lärare och mindre på lokaler. Lärarförbundets kriterium ”resurser till undervisningen” värderar lokalkostnader lika högt som lärarkostnader. Med en rimlig analys kunde Lärarförbundet enligt den principen räknat in de stora investeringar som görs i förskolan och skolan i Enköping, men det vore missvisande för skolans förutsättningar.

En rankninglista med 10 komplicerade nyckeltal (kriterier) som är sammanvägda gör den nästan omöjlig att tränga igenom. Nyckeltal är ofta ett bra hjälpmedel, men i slutändan är en kvalitativ analys helt avgörande för att ge en rättvisande bild.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) lade ned en liknande rankning 2018 med argumentet att alla kommuner har olika förutsättningar och olika startpunkter. 

Nu lägger också Lärarförbundet ner sin rankning och vi ser fram emot en dialog med dess lokalavdelning om skolornas utveckling och förutsättningar i Enköping.