Skolinspektionen kritisk mot Enköping igen

Politikerna har sparat bort resursena för särskilt stöd i skolorna, skriver Mats Alvemark.

Skolinspektionens kritik mo Bergvretenskolan kommer inte långt efter den förra larmrapporten om en Enköpingsskola, skriver Mats Alvemark.

Skolinspektionens kritik mo Bergvretenskolan kommer inte långt efter den förra larmrapporten om en Enköpingsskola, skriver Mats Alvemark.

Foto: Anders Liljestrand/Arkiv

Insändare2020-08-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I EP den 12 augusti läser jag om Skolinspektionen allvarliga kritik mot Enköpings största grundskola; Bergvretenskolan. I utredningen konstateras att Enköpings kommun inte lever upp till skollagen och detta är ett svek mot både elever och föräldrar på Bergvretenskolan. Det är inte länge sedan förra larmrapporten kom från Skolinspektionen, om Enöglaskolan, med hot om vite 950.000:-. 

Inspektionen på Bergvreten gjordes i december 2019, och publicerades på SI hemsida 18 mars, varför rapporterar EP om den först nu? Det känns som att dåliga saker och kritik ska tystas ner i kommunen. Jag upplever det som att när man är kritisk är man illojal. För min del handlar det om att kunna påverka för att göra Enköping bättre och inom skolans område finns det mycket att förbättra! 
 

Skolinspektionen riktar allvarlig kritik mot att enskilda elever inte får anpassningar och särskilt stöd. Bergvretenskolans åtgärder mot kränkande behandling, för studiero och trygghet är bristfälliga. Elevhälsans förebyggande arbete fungerar inte heller bra. 
Detta citat från utredningen säger mycket ”Under avslutet av lektionen arbetar fortfarande vissa elever med sina uppgifter medan andra elever går runt och pratar, knuffar och kastar papper på varandra”. En oacceptabel klassrumssituation som omöjliggör inlärning. Min fråga till skolpolitiker och ansvarig skolledning, har ni koll på ert uppdrag? Anpassningar och särskilt stöd kostar, resurser som ni sparat bort. Med en av landets lägsta skolpeng finns inga resurser att sätta in. Detta är resultatet av politikernas besparingspolitik, besparingar på vår framtid. 
 

Jag vill inte vara en gnällspik, här är mitt åtgärdsförslag:
1. Aktivt arbete med Bergvretenskolans värdegrund, Berggrunden.
2. Positivt entusiastiskt, ledarskap. 
3. Två pedagoger i varje klassrum.
4. Föräldraansvaret.
5. Minst 30 minuters pulshöjande aktivitet per dag.
6. Anonyma enkäter för elever, föräldrar och personal som ger underlag för fortsatt förbättringsarbete
Skolans personal gör ett stort arbete varje dag och de måste få rätt förutsättningar för att lyckas!