Svar till Mats Alvemark som undrar i en insändare i EP 6/12 varför skolpengen i Enköpings kommun är väsentligt mindre än i många andra kommuner. Han tycker också att vi ska ge våra skolor rätt förutsättningar så att vi kan börja resan mot ett Enköping med ”Sveriges bästa skola”.
Skolpengens storlek är utan tvivel viktig, men är i sig inte ett mått på en bra skola. Och självklart är också jag frågande inför skillnaderna. Direkt efter att koalitionen med M, C, L, KD och MP tog över efter valet 2018 så bad vi en specialist göra en djupare analys av hur kostnadsutfallet i Enköping ser ut för de olika förvaltningarna jämfört med andra kommuner. Vård & omsorg och utbildning & arbetsmarknad är de absolut största förvaltningarna och svarar för ca 80 procent av kommunens budget.
Jämfört med jämförbara kommuner kan man mycket summariskt säga att hos oss har tilldelningen av pengar till Vård & omsorg har vuxit snabbare än jämförbara kommuner, medan den för utbildningsområdet har vuxit långsammare. Detta har gjort att gapet till andra kommuner har ökat. Enköpings kommun har en omfattande fördelningsmodell som utgår från föregående års tilldelning. Det gör att avvikelsen kontinuerligt ökar, så länge inte justeringar görs i modellen.
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden tog dagarna innan jul beslut om årsplanen för 2020 som baserar sig på den budget 2020 för hela kommunen som togs i kommunfullmäktige i juni 2019. I den tas ett första steg för att öka den ”relativa” tilldelningen till utbildningsområdet och på det sättet över tid sannolikt också minska gapet till andra kommuners skolpeng. Dilemmat är dock att det kommer att ske på bekostnad av tilldelningen till bland annat omsorgsområdet. Detta är dock en smärtsam process där andra grupper i kommunen känner sig förfördelade, något som med all tydlighet framkommit i bland annat EP under 2019.
Mats och jag hade en dialog om detta på sociala medier i maj 2019. Jag är glad att han med sin insändare åter lyfter frågan så att den blir mer ”publikt” avhandlad denna gång.