"När jag ser och hör det urgamla häradsnamnet Trögden tonar en snart sextioårig bild fram på min inre minnesruna. Jag ser upp till en stor, svartskäggig karl med glada ögon, som står vid en konstig sten utanför Gåde by i Boglösa. Det är sommar med klöver och kor omkring oss, och stenen står på en dikesren fullristad med konstiga slingor och tecken. Jag frågar far vad det är, och han svarar att fan vet, men gammal är den. Före körkans tid."
Så skrev Jan Fridegård 1961 i Upsala Nya Tidning den 27/1, i en recension av bok, Södra Trögd - bygd i bok.
Jan Fridegård, eller som han hette som barn, Fride Johansson växte upp med barndomsår i Gåde, Boglösa. Kanske var det där hans intresse och inspiration kom till för "Trägudars land", "Offer rök" och "Grynings folk".
Stenen står fortfarande kvar mellan Kumla och Gåde byar.
Texten lyder: "Holmbjörn lät resa stenen åt sig själv. Han var matmild och målsnäll."
Vilket innebär att han var generös och kunde tala för sin sak. Korset visar att han var kristen. I fall han själv knackade stenen eller om den gjordes på beställning vet vi inget, men att känslan för skönhet fanns ser vi.
Sannolikt bodde Holmbjörn med sitt folk i skogsområdet runt 900 - talet e Kr. Flera lämningar finns i närheten, en bautasten, fornåkrar och ättehög.Fynd gjordes där på 1840-talet, spännbucklor, svärd och betslen, i brons. Fynden tyder på ett ekonomiskt välmående.
I fall fynden tillhört Holmbjörn eller hans familj får vara osagt. Husen var alla i trä och med den tusenåriga tiden som passerat, är de helt borta.
Enköpingsbygden och Håbo bygd är det runstensrikaste området i Sverige. Ett dokument om en historisk tid som fascinerar en hel värld.
Att spelutvecklare lanserat tv-spel med vikingatema är inget konstigt, men spelet Valheims popularitet och framgång är förvånande och även ett bevis på globala marknadens intresse. Valheimsspelet är sålt i minst 5,7 miljon exemplar och är stor ekonomisk framgång. Utvecklare av spelet är Iron Gates AB och dess studio.
Vem vill vara sämre på att ta vara på vår kulturhistoria?
I ett samarbete med Enköpings kommun, Håbo kommun, riksantikvarieämbetet ,EU och näringsliv skulle detta bli ett ypperligt tillfälle att göra våra kommuner till ett centrum för att sprida kunskap, spänning och sprida "ringar på vattnet".