Svar till insändare av Benjamin Albertsson och Rickard Daxner 2/12
Det råder åsiktsfrihet i Sverige vilket innebär att man får ha främlingsfientliga åsikter. Vissa sätt att uttrycka åsikterna på kan dock vara straffbara som exempelvis olaga hot, förtal, ofredande eller hets mot folkgrupp, men själva åsikterna är inte förbjudna. Det är en grundläggande värdering i vårt land.
En annan av de svenska grundvärderingarna är alla människors lika värde (regeringsformen 1 kap. 2 §). Det är ett svårt begrepp, men kärnan i uttrycket betyder att alla individer ska bedömas efter sina handlingar och inte efter sådant som etnicitet, religion, kultur, kön eller sexuell läggning. Våra grundläggande värderingar är således emot främlingsfientlighet.
Tyvärr finns det personer som har främlingsfientliga åsikter. Det är som sagt tillåtet, men många anser att sådana åsikter bör motverkas. I Enköping har varje år sedan 2008 alla partier förutom SD, på ursprungligt initiativ av Vänsterpartiet, genomfört en manifestation med fackeltåg mot rasism och främlingsfientlighet den 30 november. Manifestationen uppkom som ett resultat av att sverigedemokraters firande av Karl den XII resulterade i kravaller. Att SD inte varit med beror således på att manifestationen kom till som en reaktion på den främlingsfientlighet som genomsyrar partiet.
I år 2023, när det var M:s tur att hålla i manifestationen, bjöds SD, möjligen av misstag, in som medarrangör. Som vi i Vänsterpartiet ser det är SD inte trovärdig som medarrangör av en manifestation mot främlingsfientlighet och rasism varför vi inte kan tänka oss att delta tillsammans med partiet. Manifestationen ställdes också in i år genom ett enigt beslut av de åtta partier som tidigare arrangerat den.
Lokala företrädare för SD skriver i en insändare den 2 december 2023 i Enköpings-Posten att det att exkludera partiet från manifestationen mot rasism och främlingsfientlighet är inkonsekvent och går emot demokratiska värderingar. Mot det kan sägas att sverigedemokrater ofta uttrycker främlingsfientliga åsikter. Ett färskt exempel är att det inte ska få byggas fler moskéer i landet och att alla muslimska symboler ska avlägsnas.
Vidare kan givetvis olika ideella föreningar, såsom politiska partier, samarbeta och samverka i olika former utanför den demokrati som ska råda i till exempel kommunfullmäktige. Att kalla ett sådant samarbete för odemokratiskt visar att insändarskribenterna har en mycket underlig syn på vad demokrati är.