Satsa på pepparrot i Pepparrotsstaden

Pepparroten skulle kunna få en renässans i Enköping, skriver Göran Valdemar Lacksell.

Pepparroten skulle kunna få en renässans i Enköping, skriver Göran Valdemar Lacksell.

Foto: Leif R Jansson / TT

Insändare2020-12-19 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den vetgiriga turisten som är på besök i staden Enköping och använder Google translate för ordet pepparrot och detta för ett bad blir säkert smått förbryllad då det står där, horseradish - alltså hästrädisa,    "Hästrädisebadet'

Vem skulle inte gnugga sin hjärna om inte vetskapen fanns? Likväl för turist som nyinflyttad.

Växten pepparrot med anor från medeltiden och södra Ryssland har under århundraden blivit mer och mer uppmärksammad som en krydda i matlagning. Med den lätta "piffa" stinget med pepparsmak gör den rätt för sitt namn på svenska och kan även användas i desserter.

Med pepparrotens höga halt av C-vitamin avhjälpte den skörbjugg för skeppens besättningar på havets vågor under 1700-talet. Flera nyttiga huskurer har fått sin hjälp av växten.

Att områden runt Enköping är odlingsvänliga vet vi alla och grönsaker har odlats länge. Pepparroten har med största sannolikhet ingått under begreppet grönsaker. Det är först på mitten av 1800-talet som pepparroten nämns separat och detta med de allt större odlingarna i staden Enköping.

Det nämns att skördarna uppgick till cirka 30 000 kg och utgjort mer än hälften av all annan grönsaksodling. Enköping fick då namnet "Pepparrotsstaden".

I början av 1900-talet började odlingarna avta och de sista odlingarna upphörde runt 1930-talet.

Uttrycket "Pepparrotsstaden" lever kvar och nu i nya badet - Pepparrotsbadet.

I dag odlas den mesta pepproten i Halland, närmare bestämt i Fjärås. Små sporadiska plantor lever dock kvar i gamla Enköping.

Nu med det nya badet och namnet skulle pepparroten kunna få en renässans i kommunen!

Här har både kommun som näringsidkare  nya möjligheter för att göra något åt "pepparrotsstaden, Enköping".